Cluj Arena, gaură în buzunarul clujenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încasări de 2,2 milioane de lei şi cheltuieli de 3,5 milioane de lei pe an. Acesta e bugetul propus de firma care administrează noul stadion. Pierderea de 1,3 milioane de lei pe an, pe următorii trei ani, urmează să fie plătită de către contribuabilii clujeni.

Consilierii judeţeni au aprobat ieri bugetul Cluj Arena pentru anul 2012. Conducerea firmei care administrează stadionul - Cluj Arena (o societate comercială controlată de Consiliul Judeţean) a previzionat pierderi de 1,3 milioane de lei pe an, timp de trei ani de zile.

Dănuţ Canta, consilier judeţean PSD, s-a arătat indignat de faptul că managementul stadionului îşi propune să meargă pe pierdere timp de 3 ani de zile şi să aştepte sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Cluj.

Bugetul a fost aprobat aşa cum a fost propus, cu menţiunea că Dănuţ Canta va face un raport privind veniturile şi cheltuielile şi va aduce amendamentele necesare la această hotărâre de Consiliu Judeţean. „Mi se pare anormal ca în previziunea pe 3 ani să ne propunem să mergem pe pierdere şi cred că niciodată nu a fost făcută o asemenea proiecţie bugetară în România. Putem schimba managementul. Ori rentabilizăm acea arenă ori facem altceva  cu ea", a spus Dănuţ Canta, consilier judeţean PSD.

Argumentaţia consilierului PSD a avut în vedere şi posibilitatea schimbării managerului. „Vom avea şi în 2013 şi în 2014 cheltuieli mai mari pentru salarii. Cine  va plăti aceste salarii? Nu spun că trebuie să punem un managemant privat, pentru că nu scrie nicăieri că un manager de la stat nu poate face performanţă, dar asta trebuie să fie condiţia: performanţa!", a precizat Dănuţ Canta, consilier judeţean  PSD.

Pierderi de un milion de lei pe an

Conducerea Cluj Arena a făcut previziunile pe trei ani privind bugetul stadionului. Veniturile sunt de peste 2, 2 milioane de lei, iar cheltuielile se ridică la 3,5 milioane de lei. Cu alte cuvinte, Cluj Arena va avea o pierdere de circa 1,3 milioane de lei pe an. Această pierdere este preconizată şi în următorii doi ani. Salariile angajaţilor reprezintă 671.000 de lei pe an. Precizăm că la stadion lucrează 26 de oameni.

„Nu facem concerte să nu stricăm gazonul"

„Şi Tetarom şi Agro Transilvania au mers pe pierdere în primul an", a spus Alexandru Coroian, consilier judeţean PDL. Un alt consilier care şi-a exprimat opinia  a fost Traian Herman (PDL): „Nu există nici măcar unul sau două stadioane în lume care să fie profitabile, aşa că trebuie să avem înţelegere pentru managementul stadionului nostru". Declaraţia acestuia este contrazisă de Iuliu Mureşan, managerul CFR Cluj, care susţine că dacă un stadion este pe pierdere este din cauza managementului.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a spus că există mai multe motive pentru care nu se poate merge pe profit în aceşti ani. „Nu suntem pe profit şi din cauza faptului că impozitul pe care-l plătim Primăriei Cluj-Napoca este foarte mare. În al doilea rând, dacă am face concerte în fiecare săptămână am distruge gazonul, iar costurile pentru întreţinerea sau schimbarea gazonului sunt foarte ridicate", a precizat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean. În proiectul de buget pe 2012 sunt prevăzute doar două concerte.

Tot Tişe a precizat că e nevoie de o viziune mai largă asupra situaţiei stadionului. „Nu trebuie să ne gândim la profit pur şi simplu pe verticală, ci şi pe orizontală. Gândiţi-vă că la concertul care a avut 47.000 de oameni am avut persoane care au folosit taximetrele din Cluj, hotelurile din oraş, restaurantele noastre, deci a fost o contribuţie indirectă la bugetul judeţului", a spus Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Proiectul de buget pentru stadion a fost votat cu 34 de voturi pentru,  fără niciun vot împotrivă şi fără nicio abţinere.

Bugetul Cluj Arena în cifre


Conducerea Cluj Arena a preconizat că va obţine venituri de circa 2 milioane de lei, care provin din: „abonamente folosire utilităţi de către sportivi (90.000 de lei); tur stadion (22.000 de lei); abonamente folosire piste atletism (48.000 de lei); închirierea sălii de Conferinţe şi Multifuncţionale (84.000 de lei); închirieri spaţii pentru cluburi sportive şi alte activităţi (244.000 de lei); competiţii sportive - meciuri de fotbal (645.000 de lei); două concerte (400.000 de lei) şi închirieri spaţii publicitare pentru panouri şi benere (556.000 de lei); venituri din refacturări utilităţi (145.000 de lei). Cheltuielile totale preconizate a se reliza de către societate în anul 2012, în sumă de 3.524.000 de lei, sunt compuse din cheltuielile de exploatare (3.520.000 de lei) şi cheltuieli de protocol de 4.000 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite