Portret - Ioan-Mihai Baba îşi face planuri tridimensionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan-Mihai Baba vrea să asigure imprimarea 3D a machetelor arhitecturale
Ioan-Mihai Baba vrea să asigure imprimarea 3D a machetelor arhitecturale

Student în anul cinci al Facultăţii de Arhitectură din Cluj-Napoca, Mihai a câştigat recent locul secund al unei competiţii a tinerilor antreprenori. După şapte ani de experienţă în grafica digitală şi cinci de studii arhitecturale, Mihai Baba susţine că percepe altfel spaţiul înconjurător. „La fel cum un chimist ar vedea molecule peste tot, un arhitect nu percepe obiecte întregi, ci doar ansambluri - piese structurale si î

În ultimele luni, Mihai Baba şi-a făcut curaj să îşi înceapă propria afacere într-un domeniu în care a lucrat deja (pentru Publimedia Cluj, AdVision şi ArchDesign). Planurile sale au fost apreciate şi la competiţia de planuri de afacere organizată în această lună de Fundaţia Danis, unde Mihai a câştigat locul doi. Mica investiţie iniţială în aparatură i-a adus prima comandă în luna decembrie, urmând ca în prima lună a anului nou să intre pe profit.

Inspirat de profesori

În clasa a 6-a s-a mutat în Cluj-Napoca cu părinţii, cei trei ani până la liceu urmându-i la Şcoala Ion Bob. Au urmat patru ani „plini" de ore de informatică la Liceul „Avram Iancu", unde spune că a avut norocul să-i fie profesor Simona Haidu, în prezent directorul Liceului de Informatică din Cluj-Napoca.

„În clasa a 9-a am început toţi, la nivel egal. În clasa a 10-a am fost separaţi între cele două grupe în funcţie de nivelul la care vroiam să lucrăm. La grupa noastră se lucra la viteză triplă", povesteşte Mihai Baba. „Pe lângă limbajele de programare clasice predate în clasă, am învăţat Flash şi 3D Max de la colegi", îşi aduce aminte Mihai.

Primul calculator, în clasa a 9-a

Chiar dacă şi-a dorit de mic un calculator, părinţii au reuşit să i-l cumpere pe primul abia în clasa a noua. Următorul salt important a fost conexiunea la o reţea de cartier. „Până atunci ascultam reclame la Radio Hamburg, prin dial-up, şi nu-mi puteam închipui cum e să ai conexiune nelimitată la Internet. Era un lux...", spune Mihai.

În continuare, diversele concursuri la care a participat alături de colegi i-au adus în clasa a XI-a prima noapte nedormită şi dedicată modelării în 3D Max - au urmat multe nopţi similare.

A ales arhitectura

La începutul clasei a XI-a a venit şi alegerea către facultate. „Aveam de ales între arhitectură, design industrial şi grafică digitală pentru media. Am mers pe la o firmă de arhitectură să văd cu ce se ocupă", poveşteşte tânărul clujean. I-a plăcut, iar sfaturile pe care le-a primit atunci de la arhitectul Vlad Câmpeanu s-au adeverit pe parcurs.

Au urmat cursurile pregătitoare cu cadre universitare de la Facultatea de Arhitectură, la care a fost admis. A avut şansa să fie acceptat şi la o facultate de profil din Edinburgh, Scoţia. Faptul că România nu era încă în Uniunea Europeană i-a impus o taxă de zece ori mai mare decât dacă ar fi provenit din spaţiul UE. „Am reuşit să strâng 4.000 de lire din sponsorizări - insuficient - şi am fost foarte demoralizat o perioadă pentru că nu am ajuns acolo", poveşte Mihai Baba.

Întrebări şi răspunsuri

Ce servicii oferi tu ?

I.M.B.: Deocamdată, pot să fac grafică digitala, design şi amenajări interioare şi proiecţii pe clădiri. Am renunţat la Windows anul trecut, iar acum lucrez sub Linux, ceea ce dă o notă de prospeţime lucrărilor mele. În curând voi termina pagina mea de internet, www.zotikos.tk, iar începând cu luna aprilie 2010, sper sa fiu primul din Cluj care oferă servicii de imprimare 3D.

Cum ţi s-au părut cursurile de antreprenoriat ale Fundaţiei Danis şi competiţia la care ai ocupat locul doi ?

I.M.B.: Eu am mai participat la ceva similar la Bucureşti, însă acolo nu am făcut aceste workshopuri înainte de competiţia finală. Având părinţi bugetari, îmi lipseşte cultura economică; m-am lansat în afaceri cu capul înainte si cu ochii închişi, neştiind ce mă aşteaptă. Seria de workshopuri organizată de Fundaţia Danis mi-a clarificat noţiunile economice de bază şi mi-a sporit încrederea. Acesta este atuul învăţământului superior clujean: activităţile extracuriculare organizate de diverse ONGuri (OSUT, AIESEC, AStA etc.).


Profil
Născut la: 7 iulie 1986, la Zalău

Studii
Student la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Cluj-Napoca

Stare civilă:

Necăsătorit

Ce-i place
„Mai nou îmi place liniştea şi calmul. Când am timp, îmi place să dorm. Când am foarte mult timp, merg la munte. Mi-au plăcut şi schimburile de experienţă în străinătate pe parcursul liceului şi facultăţii - nu doar în Vest, ci şi în Bulgaria şi Republica Moldova", spune Mihai Baba.
Ce nu-i place
„Sunt destul de pasiv în ultima vreme. Atât timp cât nu are nimeni treabă cu mine. Mai demult aveam ambiţii să schimb lumea, să o fac mai bună. Încet, încet mi-am restrâns ambiţiile la persoana mea. Să-mi respect angajamentele actuale şi apoi vedem ce se mai poate face", spune Mihai Baba.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite