Un iordanian închis pentru fals a primit titlul de „Senior al Cetăţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Universităţii Bogdan Vodă, Mohammad Jaradat, a primit distincţia „Senior al Cetăţii” la ultima ediţie a Balului Operei, fără ca organizatorii să ştie că a făcut puşcărie, din 1993 până în 1995, pentru fals intelectual, într-o afacere legată de înamtricularea unor maşini.

Între personalităţile care au primit titlul de „Senior al Cetăţii" la ultima ediţie a Balului Operei - cel mai important eveniment monden din Cluj - se numără, alături de regizorul Tompa Gabor, fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, academicianul Augustin Buzura sau fondatorul SMURD, Raed Arafat, şi profesorul Mohammad Jaradat, de origine iordaniană, întemeietor şi preşedinte al Universităţii Bogdan Vodă.

„Mohammad Jaradat a primit titlul de senior al cetăţii pentru ceea ce a făcut în Cluj. Nu ştiam că a fost închis, dar cred că în 18 ani un om poate fi reabilitat", a declarat publicistul Constantin Mustaţă, care face parte din comisia de nominalizare. „La fiecare ediţie am onorat personalităţi din mediul universitar clujean şi anul acesta ne-am gândit la Bogdan Vodă", a mai spus Mustaţă.

Trecut şi relaţii controversate

Nici el nici ceilalţi membri ai comisiei nu au ştiut despre trecutul controversat al profesorului, care în 1993 a fost condamnat pentru fals intelectual şi contrabandă, fiind acuzat ca a falsificat contractele de vânzare-cumpărare şi certificatele de înmatriculare pentru patru autoturisme. Mai mult, conform unor articole publicate în 2005 în presa locală, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Mohammed Jaradat, Khaled Matar, a fost anchetat de FBI pentru o presupusă implicare în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, de la New York.

Alături de acesta, Jaradat a înfiinţat în 1992 Universitatea Româno-Arabă, transformată, ulterior, în Universitatea Bogdan Vodă. Cei doi au derulat afaceri împreună chiar în perioada de timp în care Jaradat a fost anchetat. Conform SRI, Khaled Matar a intenţionat să înfiinţeze în cadrul Universităţii Româno-Arabe o şcoală de pilotaj.

Reabilitat juridic

„Îl cunosc pe domnul Jaradat de la Clubul Rotary, dar nu ştiam că a făcut închisoare. Oricum eu nu sunt implicat deloc în decernarea distincţiilor «Seniorii Cetăţii», doar ofer cadrul organizatoric în care se decernează acest titlu", a declarat organizatorul Balului Operei, omul de afaceri Matei Miko.

Publicistul Constantin Mustaţă a precizat că nici nu se pune problema retragerii titlului, mai ales că profesorul Jaradat a fost reabilitat juridic, având în acest moment „un cazier alb". „Cred în continuare că profesorul Jaradat a făcut un lucru important pentru cetate înfiinţând universitatea Bogdan Vodă", a adăugat el.

Potrivit speciaştilor în drept, reabilitarea juridică survine în cazul tuturor condamnaţilor care şi-au ispăşit pedeapsa şi, ulterior, nu au mai avut probleme cu legea. În unele cazuri, reabilitarea survine automat (de drept - n.r.), iar în altele, la cererea condamnaţilor.

„Nimeni nu e perfect"

Contactat telefonic, Mohammad Jaradat - care este plecat din ţară până în martie - a declarat că este onorat de titlul primit, pe care soţia sa l-a ridicat în numele său. Legat de condamnarea sa din trecut, el a precizat doar că toţi suntem supuşi greşelii: „Dacă cineva spune că este perfect, ar trebui să fie în cer".

Mai multe detalii despre partenerul de afaceri al lui Jaradat suspectat de terorism şi despre cum s-a produs reabilitarea juridică a preşedintelui Universităţii Bogdan Vodă, mâine în „Adevărul”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite