Cluj: Trăieşte în frig, dar plăteşte căldura pentru tot blocul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elizabeta Matefi are de plătit facturi de două ori mai mari decât pensia, reprezentând 70% din valoarea consumului pe întregul bloc. Pensionara este unul din cei 13 proprietari dintr-un bloc racordaţi la reţeaua de termoficare. Pentru că a fost singura care a dat drumul la căldură, are de plătit toate pierderile de pe reţea.

544,93 de lei. Atât este contravaloarea facturilor pe noiembrie şi decembrie, pentru căldură, pe care Elizabeta Matefi (83 ani) trebuie să le achite din pensia de 350 de lei. Pentru că nu are bani să le achite, bătrâna a ajuns, în ianuarie, să renunţe complet la încălzire. „Am încălzit în cuptor cărămizi, pe care le-am dus în cameră", explică pensionara. „Am depus şi cereri, am umblat toată luna trecută pentru a fi lămurită de ce am de plătit aşa de mult. M-am ales doar cu promisiuni că nu va trebui să plătesc, însă a venit o factură şi pe decembrie", se plânge Elizabeta Matefi.

„Legea este tâmpită!"

Administratorul blocului de pe strada Bucureşti, nr. 70, Eva Szabo, spune că situaţia creată se datorează legii prost concepute. „Legea este tâmpită", se revoltă Eva Szabo. „Sunt foarte multe apartamente pe scară care dispun de centrale proprii. Am primit o notă de la Regia de Termoficare prin care se cere rezilierea contractului, dar locatarii nu vor să rezilieze contractul", arată Szabo, care mai spune că voloarea unei facturi se calculează în funcţie de unităţile consumate.

Citeşte şi:

Cât costă căldura în Moldova

Potrivit legii, în lunile de iarnă, factura emisă pe o scară de bloc, pentru încălzire, se împarte astfel: 30% se distribuie în mod egal la numărul de apartamente, iar restul de 70% se împarte doar între locatarii racordaţi la reţeaua de termoficare. În bloc există 64 de apartamente, din care doar 13 mai sunt branşate la reţeaua de termoficare. „Valoarea unei unităţi se calculează în funcţie de valoarea facturii. Dacă unii branşaţi la reţea nu dau drumul la calorifere, factura se împarte între cei care au pornit căldura. Aşa s-a ajuns ca bătrâna să aibă de plătit atât de mult", explică Raimonda Boian, purtător de cuvânt al Regiei de Termoficare Cluj.

Promisiunile nu ţin de cald

„În ianuarie, trei săptămâni nu am dat deloc drumul la căldură. Şi acum, la citire, să aflu că iar voi avea de plătit", spune Elizabeta Matefi. „Pentru încălzirea unui apartament se consumă, iarna, cam 1.000 de unităţi. Elizabeta Matefi a consumat  20. E clar că nu a făcut saună. Dar 70% din valoarea facturii i s-a pus ei în cârcă, pentru că ceilalţi locatari racordaţi la reţea au stat cu caloriferele închise", adaugă Gabriela Bucovesan, coordonatorul punctului de lucru ISTA Cluj, unitate responsabilă de repartitoarele din apartamente.

Există soluţii

O soluţie ar putea fi inventarierea ţevilor din toate apartamentele unui bloc sau închiderea contorului de branşament de la subsol. Însă, proprietarii cu centrale proprii refuză să îi lase pe angajaţii Regiei de Termoficare în locuinţe, pentru inventariere. Ţevile de la reţea  contribuie la o creştere a temperaturii cu 4 grade Celsius, potrivit Gabrielei Bucovesan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite