Cluj: Stomatologul îndrăgostit de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Wexler se consideră „bijutier“ al dinţilor şi ridică stomatologia la rang de artă. În timpul liber, îşi cultivă pasiunea pentru artă, colecţionând obiecte vechi şi participând la diverse târguri şi expoziţii.

S-a născut la Piatra Neamţ, iar la vârsta de patru ani a plecat, împreună cu părinţii, în Israel. „Provin dintr-o familie de evrei. Am rămas în Israel până am împlinit 23 de ani, am făcut şi armata acolo. Dar am vrut să fac Stomatologia, iar Clujul mi s-a părut centrul universitar ideal, aşa că m-am mutat aici“, îşi începe povestea stomatologul.
Spune că, într-un fel, şi-a legat destinul de oraşul de pe Someş, unde trăieşte din 1996. „Mi-am făcut mulţi prieteni aici, Clujul mi-a devenit drag“, mărturiseşte Dan Wexler. A fost departe de Cluj doar perioada în care s-a specializat în Stomatologie, imediat după absolvirea facultăţii, la Ierusalim.

Stomatolog cu veleităţi de artist

Îşi aminteşte că a pictat pentru prima oară peisaje, pe la 14 ani. „Cam în aceeaşi perioadă, am descoperit şi sculptura. Am crescut într-o familie pentru care arta a însemnat enorm. Bunăoară, tatăl meu este dirijor de cor“, explică Dan Wexler.
În adolescenţă, a început să studieze marii pictori ai lumii, atenţia sa fiind captată, mai ales, de Titian, Rafael, Modigliani şi Monet. „În ceea ce-i priveşte pe români, îl admir pe pictorul şi arhitectul Marcel Iancu“, mai spune dentistul.

Comerţ cu arta, ca hobby

A început să aducă tablouri din toată Europa şi să le vândă în târgurile de profil din România în urmă cu patru ani. „Nu e nimic surprinzător în faptul că şi românii au gusturi cizelate atunci când vine vorba de artă. Din păcate, însă, în ultimii ani, în România, totul se reduce la bani“, crede Dan Wexler. După câteva luni de absenţă, stomatologul a participat la Târgul de Artă, Artizanat şi Antichităţi care s-a desfăşurat, săptămâna trecută, în incinta centrului comercial Polus Center. „Am adus, pentru această ediţie a târgului, picturi realizate de artişti din Olanda şi din Anglia. Interesant este faptul că lucrările aduse din alte ţări ale Europei, cu toate că sunt de o calitate artistică de necontestat, sunt mult mai accesibile ca preţ pentru iubitorii frumosului din România“, este de părere Dan Wexler. „În timp ce picturile unor autori contemporani, relativ consacraţi, din ţară ajung la câteva sute de euro, cele aduse de dincolo costă maximum 150 de euro. Iar cei care îşi doresc cu tot dinadinsul să-şi înnobileze căminul cu o pictură frumoasă fac, în cele din urmă, un efort financiar şi o cumpără“, adaugă stomatologul.

Înainte de toate, însă, Dan Wexler se consideră un „bijutier al dinţilor“. „Este şi stomatologia o formă de artă. Şi contează enorm când un pacient îţi lasă mână liberă şi are încredere deplină în tine. O lucrare stomatologică bine făcută este, pentru mine, o adevărată operă de artă. Satisfacţia o primesc atunci când un pacient pleacă mulţumit“, încheie Dan Wexler.

Profil
Născut:
1 iunie 1964, Piatra Neamţ.
Studii: UMF Cluj, Facultatea de Stomatologie, specializare în Ierusalim.
Familie: Divorţat.

Ce-i place
Este un fan declarat al motocicletelor şi al lui Natalie Portman. În ce priveşte preferinţele sale muzicale, dă dovadă de un gust eclectic, ascultând de la muzica clasică până la rock. „Oricum, trupa mea de suflet este şi rămâne Kasabian“, mărturiseşte stomatologul.

Ce nu-i place
Detestă oamenii care nu se ţin de cuvânt şi care nu sunt capabili să fie punctuali. Crede că oraşul Cluj are un potenţial cultural, arhitectural şi turistic care nu este suficient exploatat. Ar vrea ca şi clujenii să fie altruişti ca cei din Barcelona şi Londra, oraşe de care s-a îndrăgostit la prima vedere.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai dragi trei obiecte pe care le aveţi acasă?
D.W.: Un cântar adus din Austria, „bătrân“ de trei secole, o masă veche, sculptată din lemn şi marmură şi un scaun care are la bază o lădiţă pictată.
De ce are nevoie un om ca să se simtă împlinit, fericit?
D.W.: În primul rând, de linişte sufletească. Întotdeauna am fost convins că omul însuşi e capabil să-şi făurească binele. În plus, am un principiu după care mă ghidez: „Când vezi că începe răul, du-te!“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite