Cluj: Spitalele „codaşe“ îşi păstrează pacienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este clasificat în categoria I (foto arhivă)
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este clasificat în categoria I (foto arhivă)

Un număr de 14 spitale din Cluj sunt clasificate în categoria a II-a sau într-una inferioară, în topul publicat, ieri, de Ministerul  Sănătăţii. Directorii spitalelor de la coada clasamentului din judeţul Cluj spun că nu-şi vor pierde pacienţii întrucât aceştia nu sunt informaţi şi vor alege spitalele cele mai apropiate.

Managerii spitalelor clujene de la coada topului făcut de Ministerul Sănătăţii nu se tem că îşi vor pierde din pacienţi, deoarece pe de o parte, accesul în spitalele de categoria I ar fi mai costisitor pentru cei din afara municipiului, şi pe de altă parte, puţini ştiu ce înseamnă fiecare categorie, care sunt plusurile şi minusurile.

 „Un drum de Cluj i-ar costa enorm"

„Omul se prezintă unde este costul mai mic şi la spitalul care îi este mai aproape. El nu ştie ce înseamnă categorie. Oamenii sunt extrem de săraci şi un drum de Cluj, spre o clinică universitară, i-ar costa enorm", este de părere managerul Spitalului Municipal Gherla, Liana Ştef Turdeanu, unitate medicală inclusă în categoria a IV-a. Aceasta susţine că decizia includerii în categoria a IV-a nu a suprins-o deoarece e conştientă că unitatea în fruntea căreia se află nu poate oferi mai multe servicii. „Încadrarea ne mulţumeşte. Nu ne-a surprins. Asta este puterea noastră, am ştiut de la început ce putem oferi şi ce nu. Suntem un spital mic, cu puţine specialităţi. Nu puteam spera la mai mult", adaugă Liana Ştef Turdean. Această unitate din Gherla are 90 de paturi şi dotări de medie performanţă.

La fel vede lucrurile şi managerul Spitalului de Boli Psihice Cronice din Borşa, judeţul Cluj, Ana Jucan. Aceasta îşi făcea griji privind modul în care va asigura finanţarea serviciilor pe care spitalul le va oferi în cazul în care banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu vor fi suficienţi. „Contractul cu Casa se va semna îndată, pe data de 1 iulie. Casa nu poate achita toate serviciile pe care noi le prestăm. La fel s-a întâmplat şi anul trecut când am rămas descoperiţi cu o pătrime din cheltuieli", susţine Ana Jucan.

Concurenţă între spitale

Directorul medical al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian" din Cluj-Napoca, dr. Doina Baltaru, spune că, odată cu noua clasificare, fiecare unitate medicală va dori să ajungă într-o categorie superioară pentru a fi mai bine văzut şi pentru a primi mai mulţi bani. „Fiecare spital va lupta să crească şi să ajungă într-o categorie mai sus pentru a obţine o finanţare mai mare. Va face investiţii şi va achiziţiona aparatură performantă. Şi Spitalul Militar speră să fie inclus, pe viitor, în categoria a II-a prin dotări de ultimă oră şi prin trecerea la spital clinic", adaugă Doina Baltaru.

O atitudine la fel de optimistă o are şi managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Sanda Patrichi. „Clasificarea nu ne va aduce mai puţini pacienţi. Noi ne facem concurenţă noi înşine. Spitalul nostru este cotat cu ISO 2001. Pacienţii vin în funcţie de cum sunt trataţi, atât din punct de vedere al profesionist, cât şi uman", afirmă Sanda Patrichi. 

Ce zic oamenii

Ioan Tăgorean, 53 de ani, şofer

 „Aş vrea să merg la cel mai bun spital, dar trebuie să şi pot, nu? Degeaba doar vreau. Dacă nu pot, mă tratez la spitalul la care îmi permit"

Ciprian Mătăsaru, 34 de ani, inginer

„Prefer sistemul medical privat pentru că e mai profesionist. Am făcut o asigurare medicală privată pentru toată familia şi nu merg la spitalele de stat"

Alexandra Pop, 21 de ani, şomeră

„Mi-este indiferent modul în care sunt împărţite spitalele. Oricum merg la cel la care îmi permit"

Topul spitalelor din judeţul Cluj

Categoria 1

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca

Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „N. Stancioiu" Cluj-Napoca

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca Institutul Regional de Gastro-Entero-Hepatologie

Categoria 2

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Danielo" Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca

Spitalul Clinic Universitar CF Napoca

Categoria 3

Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian" Cluj-Napoca

Categoria 4

Spitalul Municipal Turda

Spitalul Municipal Câmpia Turzii

Spitalul Municipal Gherla

Spitalul Orăşenesc Huedin

Spitalul Municipal Dej

Spital Penitenciar Dej

Categoria 5

Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite