PREMIERĂ Doi soţi clujeni şi-au transformat casa de o viaţă în azil de bătrâni (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi soţi s-au mutat în chirie, iar casa pe care au construit-o acum 15 ani au transformat-o în centru de îngrijire pentru vârstnici. Gavril (53 de ani) şi Carmen Lador (49 de ani) le oferă propria locuinţă, din municipiul Gherla, celor care suferă de maladia Alzheimer. Pe lângă binele pe care îl fac, soţii vor câştiga şi bani.

Bolnavii de Alzheimer din Cluj dar şi din restul ţării au acum un loc în care să se simtă ca acasă pentru restul vieţii, fără a mai fi o povară pentru restul familiei. Doi soţi din muncipiul Gherla, aflat la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, au investit în dotarea centrului circa zece mii de euro, transformând o casă cu etaj şi o curte într-un cămin privat pentru îngrijirea vârstnicilor.

Au locuit aici 15 ani, împreună cu cei cinci copii ai lor. Cu timpul, tinerii şi-au continuat viaţa în alte oraşe mai mari, iar Gavril şi Carmen Lador au rămas doar cu cel mai mic dintre copii în casa cu etaj.

S-au gândit să investească nişte bani, pe care îi vor recupera cu timpul, odată ce vor avea primii pacienţi cazaţi în noul centru. „Am făcut un sacrificiu, vă daţi seama, la casa aceasta eu am pus piatra de temelie, dar cu această ocazie nu doar vom ajuta persoanele care nu au unde să stea ci vom reuşi să trecem şi peste vremurile grele“, povesteşte Gavril Lador, de profesie inginer zootehnist.

camin din casa

„Scopul nostru este de a preveni marginalizarea socială a bătrânilor aflaţi în nevoie, cu ajutorul serviciilor pe care le oferim. Căminul privat reprezintă o alternativă pentru persoanele ocupate, cu un ritm de viaţă activ, care nu au timpul necesar de a se ocupe de mebrii familiei care suferă de această maladie“, a completat soţia acestuia.

Azil de cinci stele

Condiţiile pe care Căminul de bătrâni „Zâna Bună“ îl oferă sunt cum mult peste centrele de îngrijire de stat, iar alte cămine private din această nişă mai există doar la Piteşti şi în Bucureşti.

Fosta casă familială oferă în prezent 16 locuri de cazare, cele cinci camere fiind de trei şi patru paturi. De asemenea, în centru există şi un cabinet medical, o sală de mese, iar după caz servirea se va putea face şi la pat. În cadrul azilului au fost angajaţi un medic specialist, un asistent social, un asistent medical şi o infirmieră, iar asta doar pentru început.

 „Noi ne dorim ca centrul să fie cunoscut pentru atmosfera familială şi îngrijirea foarte bună oferită tuturor rezidenţilor. Vrem ca toţi membrii căminului nostru să fie integraţi la fel de bine în atmosfera familială, de aceea vom implica pe toată lumea în activităţi şi le vom oferi mediul plăcut de acasă, unde să se simtă cât mai confortabil“, a spus Carmen Lador.

camin din casa

Printre serviciile oferite se numără curăţeniă sumară zilnică, lenjerie de pat schimbată săptămânal, haine spălate de 4 ori pe lună, acces la telefon, supraveghere generală, asistenţă, acces la TV, jocuri, bibliotecă, internet, acces la curte, grădina, flori, foişor, petreceri de Paşti, de Crăciun şi de Anul Nou sau acces la gatit.

camin casa

Preţul pe care îl va plăti un bătrân cazat aici se apropie de 2.000 de lei, potrivit celor doi soţi. Într-un centru privat din Bucureşti de exemplu, o lună de cazare şi îngrijire se ridică la 3.000 de lei.

S-au mutat cu copilul în chirie

Gavril Lador are ideea de a-şi transforma casa în cămin pentru bătrâni de mai bine de patru ani. „Am fost în Canada şi am văzut ce centre au acolo. Ne-am gândit că putem ajuta, dar şi să facem un ban pentru a trăi, deoarece în ziua de azi vedeţi, e tare greu. Aşa că am demarat procedurile acum un an, iar azi avem, iată, un centru complet utilat“, povesteşte bărbatul. El spune că nici condiţiile din străinătate nu ajung la cele oferite de noul lor centru. „Un amic care a mai vizitat asemenea cămine afară a spus că ce avem noi aici e un adevărat castel“, spune Gavril.

Deoarece nu mai aveau altă locuinţă, cei doi soţi, alături de cel mai mic copil al lor, Alex, în vârstă de 14 ani, s-au mutat în chirie într-un bloc, vizavi de casă, într-un apartament cu trei camere, pentru care plătesc circa 150 de euro lunar.

Psihiatrul Radu Ciurea, din cadrul Societăţii Române Alzheimer, a menţionat că iniţiativa celor doi soţi e mai mult decât binevenită. „E lăudabil ce fac ei şi mă bucur să aud că există o asemenea iniţiativă, mai ales din partea unor persoane private“, a completat specialistul. În România, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer arată că numărul total al persoanelor care suferă de Alzheimer ar putea ajunge la 350.000.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite