Cluj: Scandal la biserica ortodoxă din Petreşti, de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Petreşti au sărbătorit Floriile protestând în faţa bisericii. După moartea preotului ortodox care a slujit 40 de ani, sătenii au trimis la Mitropolie semnături prin care au solicitat ca noul preot să fie chiar fiul său. Mitropolia de la Cluj a trimis azi un alt preot. Localnicii ameninţă că nu vor mai plăti taxele bisericeşti.

Peste 30 de săteni din Petreşti au protestat în acestă dimineaţă în timpul slujbei de Florii. Revoltaţi, aceştia s-au adunat în faţa bisericii, refuzând să intre în biserică până când nu vor primi explicaţii pentru decizia Mitropoliei de a aduce un preot străin în sat, în locul fiului lui Pascu Rus, preotul care a slujit în biserica din Petreşti mai bine de 40 de ani.

Sătenii au strâns aproape 300 de semnături de susţinere a preotului Stelian Rus. Cu toate acestea, în această dimineaţă, un alt preot - Marius Ormenişan - şi-a preluat funcţia la biserica din Petreşti.

Ortodocşii ameninţă că vor trece la catolicism

„Cum se alege preşedintele şi primarul, aşa ar trebui să se aleagă şi preotul. Trebuia să se ţină cont de ce vrem noi", a spus Mihaela Costea, o săteancă nemulţumită. „Ni-l bagă pe gât forţat. Dacă zice ceva de rău, îl iau de barbă şi-l expediez de unde a venit. Nu o să vadă niciun ban de la noi. O să vedeţi că în maximum trei luni pleacă", a spus şi Matei Adrian.

Noul preot din Petreşti a fost prezentat azi celor care au ales să intre în biserica din sat. La sosirea în Petreşti, Marius Ormenişan a refuzat dialogul şi a preferat să îşi studieze noul loc de muncă.

Sătenii spun că nu-i vor plăti preotului taxele bisericeşti. Ba, mai mult, unii dintre aceştia sunt dispuşi să treacă la catolicism, dacă decizia Mitropoliei nu se va schimba.

Poziţia Mitropoliei din Cluj

Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei din Cluj, preotul Bogdan Ivanov, sătenii au fost informaţi din timp de motivele pentru care s-a decis în favoarea preotului Marius Ormenişan. „Este trist că toate acestea se întâmplă de Florii. Acolo e o adevărată mişcare sindicală. Stelian Rus, cel pe care-l susţin sătenii, nu are absolvit decât seminarul. Nu a urmat o facultate de teologie. ÎPS Andrei s-a oferit chiar să-l ajute pentru definitivarea studiilor. Interesul Arhepiscopiei este acela de a numi un preot bun", a declarat preotul Bogdan Ivanov.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite