Cluj: SERIAL Viaţa cu salariul minim: Gustul cărnii adevărate după zece zile (Ziua 10)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Muntean şi Robert Kovacs experimentează pe propria piele cum e să trăieşti cu salariul minim pe economie. Dacă Robert a avut parte de o masă copioasă în urmă cu două zile la nişte prieteni, Andrei a conştientizat, ieri, cum e să trăieşti în România cu venituri minime. De asemenea, a simţit gustul cărnii adevărate prima dată după zece zile.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Au început experimentul acum zece zile. Ieri, Andrei Muntean a tras primele concluzii asupra problemelor cu care se confruntă un român care trăieşte doar din salariul minim pe economie.

“Principala nevoie a oamenilor cu venituri mici este socializarea. Cel puţin unul din patru  români trăieşte cu salariul minim. Asta explică feţele sumbre şi privirea acră a multor oameni pe care îi vedem în jurul nostru. Uitaţi-vă în străinătate cât de zâmbitori, calzi şi drăguţi sunt oamenii, iar la noi pe unii îţi vine să-i împuşti instant (ce-i drept, în străinătate, salariul le permite să fie aşa - în Franţa leafa minimă este de peste 800 de euro). Asta se vede şi în cazul nostrum (cei implicaţi în experiment, n.r.). Robert e de nerecunoscut, iar eu să nu vă zic cât de irascibil am devenit şi imediat comentez la orice şi răspund urât”, povesteşte Andrei.

Gustul cărnii după zece zile

Când vine vorba de mâncare, în ceea ce priveşte ziua de ieri, Andrei a mâncat un sandwich. “Am mâncat un sandwich cu urme de salam şi miros de telemea. Asta pentru că am terminat alea 400 de grame cumpărate săptămâna trecută. Am avut un noroc choir azi (ieri, n.r.). Tocmai ce s-a întors de la Bucureşti un prieten din cămin şi a făcut el un mini-chef unde m-a servit cu două bucăţi de grătar. Am mâncat carne adevărată prima dată în zece zile. Aproape că uitasem ce gust are”, a încheiat studentul.

Problemele, depăşite lucrând

Tânărul a început, ieri, să lucreze la un proiect ştiinţific pe care îl va prezenta la Congresul Naţional al Studenţilor Farmacişti din primăvară, el fiind student la Farmacie. “Făcând asta am reuşit să uit de frustări, de lipsuri şi mai ales de viaţa asta pe care o duc cu banii ăştia. Nu mai am timp să mă gândesc la astea, stau în laborator de la 9.00 la 16.00 şi lucrez, iar de la 17.00 am şcoală. Plus că nu mai pierd vremea aiurea miercuri, până când mă duc la şcoală. Prin programul acesta mă pot controla mai bine şi pot să îmi fac ordine în gânduri şi să-mi prioritizez activităţile”, a completat el.

Cifrele de ieri ale lui Andrei nu indică nicio cheltuială, tânărul rămânând cu acelaşi buget de acum două zile, 261,96 lei.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim net. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni români. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite