Cluj: România, occidentul medicilor basarabeni
0În timp ce medicii români pleacă în străinătate pentru salarii mai bune, locul lor este luat, în România, de medici din Republica Moldova. Fie că sunt rezidenţi, fie că sunt cu state vechi în spitalele de la noi, medicii basarabenii au ajuns aici căutând acelaşi lucru pe care îl caută medicii români care pleacă în Vest: o viaţă mai bună.
Doctorul Victor Eşanu, medic specialist în chirurgie generală a făcut Facultatea de Medicină la Chişinău. A venit la Cluj în 1992, să-şi facă şi doctoratul, pe care şi l-a luat în 1997. Ar fi dorit să se întoarcă acasă, însă nu a mai fost primit înapoi.
„Nu mi-au păstrat postul. Mi-au zis că nu mai au loc pentru mine“, spune Victor Eşanu. Acum medicul se bucură că s-a întâmpat aşa, pentru că viaţa ca medic în Republica Moldova este una şi mai grea decât în România.
„Medicii, dar şi cei din învăţământ din Republica Moldova câştigă cu 30% mai puţin decât colegii lor din România, iar pensile sunt cu 50% mai mici“, spune medicul Eşanu. El povesteşte că la mijlocul anilor ’90, a fost o perioadă în care statul moldovean nu tipărea bani, ca să împiedice inflaţia, iar angajaţii primeau banii în cont, dar nu şi-i puteau încasa fizic.
„Cunosc cazuri de angajaţi la Ambulanţă care în loc de salariu primeau mere sau alte produse, dar nu bani“, mai povesteşte medicul acum clujean.
El spune că sunt mulţi medici din Republica Moldova care au ales să vină în România, din 1989 încoace. „Nu cred că există vreun spital din România care să nu aibă cel puţin un medic basarabean. Numai eu ştiu de un orelist la Baia Mare, doi internişti la Zalău, un ginecolog la Dej, alţi trei medici la Gherla, un ortoped la Câmpia Turzii, altul la Sighet“, enumeră dintr-o singură suflare Eşanu.
„La noi în spital sunt suficient de mulţi încât să vorbim de procente“, confirmă şi Gheorghe Cruciat, managerul Spitalului Judeţean Cluj.
Medici plătiţi cu 150 de euro
Medicul chirurg Vadim Vieru a făcut Facultatea de Medicină şi rezidenţiatul la Cluj. Acum are cabinetul său individual în Gherla, dar mai face şi gărzi în spitalele de la Dej şi Năsăud.
Deşi nu a lucrat niciodată ca medic în Republica Moldova, ştie ce l-ar fi aşteptat dacă ar fi profesat acolo. „Din câte ştiu, salariile sunt între 100 şi 150 de euro, iar aici câştig 1. 400 de lei () “, a declarat Vadim Vieru. „România este Occidentul lor“, încheie directorul Gheorghe Cruciat.