Cluj: Războiul gunoaielor atinge cote alarmante - Brantner şi Rosal se „bat“ în utilaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de utilaje ale firmei de salubritate Brantner-Vereş au ocupat azi platoul Sălii Sporturilor. Convocat înainte cu o zi la „confruntare“, competitorul Rosal, cu care Bartner-Vereş împarte salubrizarea municipiului, nu s-a prezentat la întâlnire.

Clujenii care locuiesc în centru şi pe câteva străzi din cartierul Grigorescu s-au trezit că de câteva zile nu le mai ridică nimeni gunoiul menajer, iar în unele locuri le-a fost luate chiar şi pubelele, astfel încât mulţi s-au văzut nevoiţi să scoată gunoiul în stradă în pungi de plastic. „Gunoiul trebuia ridicat luni şi încă n-au venit. Avem contract cu Brantner, care până acum au venit regulat“, a declarat aseară Mirăuţ Irina, care locuieşte pe Eremia Grigorescu. „Am găsit o bucăţică de hârtie în poştă prin care eram invitaţi la Rosal să semnăm un nou contract. Nu părea foarte oficială“, a spus un locatar de pe Dragalina.

Alina Varadi, de pe Republicii nr. 5, spune că în yona ei nu a fost ridicat gunoiul timp de şapte zile. „Am sunat la Rosal şi n-au ştiut să ne spună când vin după gunoi. Ne-au spus doar să lăsăm poarta deschisă că main vin şi noaptea după gunoi. N-au venit până azi, dar mie mi-au furat bicicleta“, spune ea. În afară de asta, spune Alina Varadi, contractul cu Rosal nu e la fel de bun ca cel pe care l-au avut până acum cu Brantner: „Brantner ridica de două ori pe săptămână gunoiul, Rosalul o să-l ridica doar o dată; pubelele erau gratuite de la Brantner, dar cei de la Rosal cer de la firme 6 lei pe lună pentru o pubela“.


Pe unele străzi din Grigorescu gunoiul nu a fost ridicat de la începutul săptămânii

image

Schimbare istorică în sistem

Situaţie este o urmare direct a faptului că modul de ridicare a gunoiului menajer în municipiu s-a schimbat radical în ultimii doi ani. Astfel, dacă până nu demult salubrizarea era asigurată de opt firme, în mai 2009 Primăria Cluj-Napoca a împărţit oraşul în doar două sectoare, pe care urma să fie repartizaţi, prin licitaţie, doar doi operatori de salubritate. Pentru că licitaţia câştigată de Rosal şi Brantner-Vereş a fost contestată de un al treilea participant, Assa Servicii Ecologice, contractele de salubritate pe cele două sectoare au intrat în vigoare de-abia la sfârşitul lui octombrie 2010. De la această dată, cele două firme au fost obligate - pe de o parte - să se retragă de pe străzile incluse în sectorul competiţiei şi - pe de altă parte - să intre pe zone noi. Până la sfârşitul acestei luni fiecare din cele două firme trebuie să finalizeze şi amenajarea şi modernizarea de puncte gospodăreşti care să permită depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii (fracţie umedă, fracţie uscată).

La un control recent al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, Brantner a fost sancţionată cu 20.000 de lei pentru că nu s-a retras din zonele aflate în sectorul Rosal. De asemenea, primăria a întocmit 27 de procese-verbale pentru nereguli punctuale constatate şi a sancţionat Brantner cu câteva zeci de mii de lei. Ca să evite noi sancţiuni, Brantner n-a mai ridicat gunoiul din zonele problemă, însă nici Rosalul nu şi-a luat în primire sectorul, motivând că încă n-a semnat contracte cu locatarii.

„M-a rănit în orgoliul şi personalitatea mea de gunoier“

Directorul Rosal Cluj, Şerban Hossu, a spus aseară în emisiunea „Transilvania la zi“ de la TVR Cluj, că gunoaiele din centrul oraşului vor fi ridicate în maxim 5 zile. „Noi facem curat până mâine dimineaţă la 7.00 dacă primăria ne lasă să intrăm pe sectorul Rosal“, i-a răspuns Eugen Vereş, prezent şi el la TVR. Viceprimarul Radu Moisin, care a intervenit telefonic, a precizat că doar comisia care are misiunea să monitorizeze respectarea contractelor de salubrizare poate decide aşa ceva, aşa că Eugen Vereş a invitat firma concurentă la o confruntare faţă în faţă cu toate utilajele din dotare.

La confruntarea programată pentru azi ora 10.00 la Sala Sporturilor s-a prezentat, însă, doar Brantner. „Rosal nu are suficiente utilaje pentru a-şi acoperi sectorul. Ce a zis directorul m-a rănit în orgoliul şi personalitatea mea de gunoier“, a declarat azi la sala Sporturilor Eugen Vereş. Până la închiderea ediţiei reprezentanţii Rosal n-au putut fi contactaţi. Situaţia provocată de Rosal n-a rămas, însă, fără urmări. „În urma sesizărilor primite în ultimele zile de la cetăţeni din sectorul 1, atribuit firmei Rosal, Poliţia Comunitară a efectuat mai multe controale. Până ieri s-au dat 15 sancţiuni în valoare de 2.500 de lei fiecare“, a precizat viceprimarul Radu Moisin, care a adăugat că primarul s-a întâlnit deja cu reprezentanţii Rosal. „Dacă problema nu e rezolvată până duminică, la următoarea şedinţă de Consiliu Local vom discuta rezilierea contractului cu Rosal“, a precizat viceprimarul. Moisin crede că şi firma concurentă ar trebui să organizeze o acţiune similar celei organizate azi de Brantner, astfel încât atât comisia cât şi presa să-şi facă o impresie corectă.

CASETA:
Partea Rosal şi partea Bartner
Rosal Grup se ocupă de ridicarea gunoiului din sectorul I: cartierele Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu, centru parţial, iar Brantner răspunde de sectorul II: cartierele Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund, centru parţial.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite