Cluj: Mircea Ţălu, micul geniu al şahului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut cunoştinţă cu „sportul minţii”, în urmă cu doi ani, iar acum, la 7 ani, este vicecampion european.  Antrenorul său spune despre el că un astfel de copil apare o dată la 15-20 de ani.

A început să joace şah dintr-o joacă. Dintr-un set cu tot soiul de jocuri, pe la vreo 5 ani, Mircea a ales şahul. Au urmat partide după partide jucate împreună cu tatăl lui, cu interesul şi setea de a învăţa specifică vârstei. Dar părintele observa cum odată cu trecerea timpului, copilul reuşea tot mai uşor să-l facă mat.  Observând talentul micuţului, părinţii l-au îndrumat către cercul de şah de la Palatul Copiilor, unde l-au prezentat antrenorului Toma Alin, maestru al sportului. 

Mircea face şah de 2 ani şi jumătate. „Un astfel de copil apare o dată la 15-20 de ani. E o cinste să lucrez cu el”, spune antrenorul. Băiatul s-a distins de ceilalţi de-o vârstă cu el prin puterea de concentrare. Copiilor de 5 ani îţi e destul de greu să le captezi atenţia. Însă asta nu pare să fi fost o dificultate în ceea ce-l priveşte pe Mircea.

Şahiştii din parc se feresc de el

După partidele din sufragerie, jucate cu tatăl lui, au urmat câteva ieşiri în parc, la mesele de şah. „Dacă domnii de acolo, la început îl luau în glumă, acum se feresc de el. Au şi ei orgoliul lor, refuză să mai fie învinşi de un copil”, spune mândru tatăl lui Mircea.

La prima competiţie de anvergură internaţională la care a participat, Campionatul European de Șah din Serbia, Mircea a câştigat argintul. Puştiul blond, cu ochi albaştri şi urechile câteodată roşii de emoţie, este de multe ori subestimat de adversari. Dezinvolt, ofensiv şi jucând întotdeauna la victorie, Mircea şi-a dezvoltat un stil de joc prin care atrage cu uşurinţă ceilalţi jucători în capcane.

La Olăneşti a fost protagonistul unui episod pe care bunica lui şi-l aminteşte cu mare drag: „Datorită vârstei, copilul este de obicei subestimat de adversarii săi. I s-a întâmplat să joace cu un băiat de 14 ani, pe care l-a învins şi care, din cauză că publicul a izbucnit în râs, a plecat plângând de acolo”.

Prima medalie după 20 de ani

Din păcate, în majoritatea cazurilor, singurii sponsori ai jucătorilor de şah de vârsta lui Mircea sunt părinţii. Întrebată cât cheltuie pentru deplasările şi participările băiatului la competiţii, mama a răspuns: „De fiecare dată, oricât ar fi nevoie. Fac tot ce pot să îl sprijin ca să continue cu acest sport, dacă văd că asta îi place”. Datorită lui Mircea, mai spun părinţii, Clujul a câştigat prima medalie la un concurs naţional pe echipe, după 20 de ani de pauză. 
Copilul însă nu înţelege deocamdată toate astea. Nici bliţurile care câteodată îl cam jenează. Stă drept, bărbăteşte, când oamenii mari vin şi îi strâng mâna după ce joacă şah. Cealaltă, nu stânga, pe care e obişnuit să o folosească de obicei. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Pensionar.

Cum pensionar?
Păi pentru că văd cum bunica primeşte de la poştaş bani acasă fără să facă nimic.

Profil

Data naşterii:20 septembrie 2002 în Cluj-Napoca
Studii: Este elev la Şcoala Generală “Ioan Bob”, (clasa a II-a). Este legitimat la Clubul Şcolar CSS Viitorul Cluj, Secţia Şah. Practică şahul de performanţă de la vârsta de 5 ani în cadrul Cercului de Şah de la Palatul Copiilor Cluj-Napoca.
Palmares: Mircea Ţălu a câştigat 17 cupe şi 35 de medalii la diverse competiţii din ţară şi străinătate.

Ce-i place
Pe lângă şah, care este marea lui pasiune, lui Mircea îi place să se joace fotbal cu prietenii, să meargă la înot. Iarna îi place să se dea cu patinele sau să schieze. Materiile lui preferate sunt matematica, istoria, geografia.

Ce nu-i place
Mircea este un jucător de şah ofensiv, care îşi atrage cu uşurinţă adversarii în capcane. Din acest motiv nu îi place deloc atunci când trebuie să se apere sau să joace fără spontaneitate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite