Cluj: Jocuri de vacanţă pentru copii şi părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O organizaţie nonguvernamentală din Cluj-Napoca le propune părinţilor jocuri inedite pe care aceştia să le joace cu cei mici în perioada verii. Jocurile, postate de puţin timp pe www.meki.ro, au fost testate în excursii de psihopedagogi şi au avizul specialiştilor de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la UBB Cluj-Napoca.

Asociaţia Media Kinder din Cluj-Napoca, o organizaţie nonguvernamentală, le propune părinţilor, mai ales că vine vara, o serie de jocuri inedite şi avizate de psihologi. „Ne-am gândit că vine vara şi copiii vor petrece mai mult timp acasă decât la grădiniţă sau la şcoală. Am vorbit cu colegii de la departamentul de creaţie al ONG-ului şi am venit cu aceste jocuri originale. Ele poti fi jucate de copii şi părinţi împreună", spune preşedintele Asociaţiei Media Kinder Cluj-Napoca, Ştefan Irimia, totodată şi psihopedagog. Jocurile, testate înainte, au fost puse, de puţin timp, pe site-ul www.meki.ro, unde se poate intra gratuit.

De la teatru la joc

Irimia mai afirmă că o parte dintre acestea au fost special concepute pentru a fi jucate de părinţi împreună cu cei mici. „Crudul adevăr este că, în ziua de azi, mulţi copii uită să se mai joace. De aceea ne-am gândit să le oferim jocuri din care nu doar să zâmbească, ci şi să înveţe cunoştinţe de matematică, istorie şi geografie care să şi le folosească", adaugă Ştefan Irimia. 

Cel care le-a gândit şi le-a dat formă este Leon Magdan, directorul unei trupe de teatru pentru copii din Bucureşti. Acesta se inspiră din viaţa de zi cu zi. „Timpul poate trece mult mai plăcut prin joc decât să-l vezi pe cel mic cum stă cu căştile pe urechi şi tu să stai să te uiţi la el. În plus, ţi-l şi apropii şi vă simţiţi bine amândoi", susţine Leon Madgan.

Unul dintre jocurile scrise de el se numeşte „Povestea poveştilor" şi poate fi jucat pe maşină, când mergeţi cu copii în vacanţă. Fiecare membru al familiei trebuie să spună, pe rând, titlul unei creaţii artistice (roman, poezie, basm, melodie, film) cu condiţia ca în titlu să fie neapărat un număr. Cine nu ştie şi nu răspunde corect în 2-3 minute e eliminat. Cine dă cele mai multe răspunsuri câştigă. „Răspunsurile sunt foarte multe. Iată câteva exemple: „Soacra cu 3 nurori", „1001 de nopţi", Albă-ca-Zăpada şi cei 7 pitici" etc", explică Magdan.

Părinţii, mulţumiţi

Asociaţia clujeană are o legătură strânsă cu părinţii. Unul dintre aceştia este Nicoleta Ona, o profesoară care are un băieţel ce a terminat clasa I. „Fiul meu, Mihai, îşi cumpără foarte des revista celor de la Asociaţia Media Kinder datorită jocurilor. Îi plac tare mult. M-am uitat şi eu, sunt foarte practice şi educative, deloc violente. Împreună alegem diverse jocuri de pe site-ul meki.ro. Abia aştept să văd cum sunt noile jocuri de pe site", spune Nicoleta Ona.

Desenele animate, un vis îndepărtat

Coordonatorul ONG-ului spune că asociaţia s-a născut acum şase ani, din iniţiativa unui grup de tineri entuziaşti care au vrut să facă lucruri inedite pentru copii. „Porneam atunci de la ideea că vrem să facem desene animate. Am crezut că ne va fi simplu, însă atunci când am văzut ce înseamnă am amânat proiectul. Sperăm ca în doi ani să să ne îndeplinim visul", afirmă Ştefan Irimia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite