Cluj: Începe topografierea a 300 de morminte din Cimitirul Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii topografi au început de azi măsurătorile în Cimitrul Central din Cluj-Napoca pentru includerea pe lista monumentelor istorice a 300 de morminte. Cimitirul, care se întinde pe 14 ha şi datează din secolul al XVI-lea, e unul dintre cele mai vechi din sudul Europei şi acolo sunt îngropate personalităţi din istoria Transilvaniei.

Consilierul Ministrului Culturii, Hegedus Csilla, şi şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, Leonard Horvath, au declarat azi, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca (Cimitirul Hazsongardi), că timp de două luni se desfăşoară măsurători pentru introducerea a 300 de  morminte pe lista monumentelor istorice.

Acestea vor fi mai întâi identificate şi apoi se vor face măsurătorile topografice. „Vrem să le restaurăm, să le punem în valoare, dar şi să le protejăm prin amplasarea de camere de luat vederi, camere pe care Primăria Cluj-Napoca trebuie să le pună", spune consilierul Ministrului Culturii, Hegedus Csilla.

Măsurătorile vor dura două luni, trimiterea documentaţiei şi analizarea acesteia de către comisia specială a Ministerului Culturii va mai dura alte două luni. „Sperăm ca până în martie, anul viitor, cele 300 de morminte să fie incluse pe lista monumentelor istorice", afirmă Leonard Horvath, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, Leonard Horvath.

Hegedus Csilla a mai declarat că se discută şi posibilitatea includerii pe lista monumentelor UNESCO a acestui cimitir, unul dintre cele mai vechi din sudul Europei. „Sunt circa 1000 de turişti care vizitează lunar acest cimitir. De aceea trebuie valorificat şi din acest punct de vedere. Topografii care vor face măsurători sunt aceiaşi care au lucrat şi la statuia lui Matia Corvin", adaugă Hegedus Csilla.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite