Cluj: Începe recensământul ţevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul verii se va şti câte ţevi de căldură trec prin fiecare apartament. Legea obligă asociaţiile de proprietari să inventarieze ţevile existente în apartamente, precum şi să monteze un repartitor în fiecare bloc.

Norma se aplică tuturor asociaţiilor de proprietari, indiferent dacă acestea sunt sau nu branşate la reţeaua de termoficare. Măsura a fost luată în urma plângerilor făcute la Protecţia Consumatorului, mulţi cetăţeni fiind nemulţumiţi de modul în care s-a repartizat pe apartamente, iarna trecută, plata facturilor la căldură.

În Cluj, singura firmă autorizată să inventarieze ţevile este filiala locală a SC ISTA România. „Mulţi care au rămas branşaţi la căldură au reclamat că au de plătit şi pentru cei cu centrale proprii, dar prin apartamentele cărora trec ţevi care conduc căldura de la Regia Autonomă de Termoficare", explică Gabriela Bucovesan, coordonator punct de lucru ISTA România.

În Cluj, au fost inventariate până acum conductele doar în cazul a 50% din apartamente. „Celor care s-au debranşat de la reţeaua de termoficare le-a convenit să plătească în jur de cinci lei pe lună şi să aibă un aport de căldură în apartamente. Acest lucru a trebuit reglementat. Vara aceasta, asociaţiile de proprietari care nu au solicitat încă inventarierea ţevilor şi montarea unui repartitor  în fiecare bloc au obligaţia să o facă. În Cluj, avem aproape 500 de asociaţii, din care doar jumătate au realizat inventarierea", mai spune Gabriela Bucovesan.

Cum funcţionează

Potrivit reprezentantului ISTA Cluj, inventarierea ţevilor este importantă pentru echilibrarea facturilor la căldură. „Chiar dacă un proprietar de apartament s-a debranşat de la căldură, ţevile nu au fost tăiate. E greşită mentalitatea: «M-am debranşat, nu mă mai interesează!»", completează Bucovesan. Aceasta a adăugat că, în cazul blocurilor unde inventarierea a fost făcută şi s-a montat repartitorul, facturile s-au echilibrat. Aceasta deoarece repartitorul stabileşte consumul pe bloc, consum care este apoi împărţit între locatari, în funcţie de numărul de ţevi care trece prin apartamentul fiecăruia, indiferent dacă este branşat sau nu la reţea.

Fără subvenţii, din toamnă

„Guvernul a anunţat că primăriile nu vor mai subvenţiona căldura. Asta înseamnă că cetăţenii vor plăti, pentru o gigacalorie, 336 de lei, în loc de 165 de lei. Este important să fie montate repartitoarele-martor", a încheiat Gabriela Bucovesan. Reprezentanţii primăriei spun însă că e posibil ca subvenţia să existe şi din toamnă. „54% din costuri s-au subvenţionat din fonduri proprii. Sperăm să fie aşa şi din toamnă", spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite