Cluj: Începe Marea Pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Lege a Educaţiei, publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie, a intrat astăzi în vigoare. Potrivit noii legi, profesorii care au împlinut 65 de ani sunt obligaţi să se pensioneze, iar angajaţii universităţilor care au rude în funcţii de conducere vor fi înlocuiţi. „Adevărul de Seară" a încercat să afle care vor fi efectele noii legi la universităţile clujene de stat.

Universitatea „Babeş-Bolyai". „Nu am primit niciun fel de metodologie de aplicare a acestei legi. Profesorii universitari care au trecut de 65 de ani şi care predau la Universitatea «Babeş-Bolyai» i-au trimis deja un memoriu ministrului Educaţiei şi Cercetării, prin care îşi exprimă nemulţumirile cu privire la legea care a intrat în vigoare de azi", a declarat Cristina Nistor, purtătorul de cuvânt al UBB. Aceasta nu a vrut să comenteze nici pe seama incompatibilităţii, potrivit noii legi, între statutul rectorului Andrei Marga şi al soţiei acestuia, Delia Marga, şefa Centrului de Limbi Moderne „Lingua" al Universităţii.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
La UTCN 38 de profesori voi fi nevoiţi să iasă la pensie, conform Legii Educaţiei. Daniel Sârb, purtătorul de cuvânt la UTCN, a declarat că universitatea va aplica legea, fără să precizeze când vor înceta contractele pentru cele 38 de cadre didactice. „Nu noi stabilim cum aplicăm legea. Vom aplica ad litteram legea, exact aşa cum prevăd normele metodologice ", a explicat Daniel Sârb. Acesta a mai spus că în cadrul UTCN nu există situaţii în care angajaţi ai universităţii să fie soţi, afini sau rudenie până la gradul al III-lea, şi să aibă relaţii de subordonare unul faţă de celălalt.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Conform prevederilor Legii Educaţiei, 11 profesori ai USAMV vor fi nevoiţi să iasă la pensie. „Vor ieşi la pensie, n-au ce să facă. În cadrul universităţii există două sau trei cazuri în care cadre didactice sunt rude.  E vorba însă de profesori care predau la facultăţi diferite", a declarat Tiberiu Fărcaş, purtător de cuvânt al instituţiei.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima".
Şi Academia de Muzică din Cluj (AMGD) va trebui să renunţe la cinci profesori universitari, care vor trebui să iasă la pensie. Adrian Pop, rectorul AMGD, a explicat pentru „Adevărul de Seară" că academia nu doreşte să renunţe la aceste cadre didactice, decât la finalul anului universitar. „Am încheiat cu aceşti profesori contractele în mod legal, tot în condiţiile legii ar trebui să le şi desfacem, adică la finalul anului universitar, când acestea expiră. Aşa ni se pare firesc. Aşteptăm, însă, normele metologice cu privirea la noua lege", a explicat prof. univ. dr Adrian Pop. Acesta a precizat că în cadrul AMGD există un singur caz de „nepotism". „Este vorba de prorectorul cu învăţământul şi o secretară ştiinţifică, care este soţia dânsului. O vom înlocui", a mai spus Pop.

Universitatea de Artă şi Design.
Patru profesori universitari ai UAD au fost anunţaţi deja că începând cu 14 februarie contractele acestora cu universitatea au încetat. Acestora li se va prelungi contractul, conform prevederilor legii, printr-o decizie a Senatului Universităţi şi îşi vor continua activitatea la catedră în regim de plată cu ora. „Cei patru profesori universitari sunt personalităţi importante ale vieţii artistice  din României. Această decizia destabilizează procentul cadrelor didactice cu această titulatură, aspect esenţial, care dă valoarea universităţii", a declarat Alice Iliescu, purtătorul de cuvânt al UAD.  „Avem un singură situaţie, a două cadre didactice, soţ şi soţie, dar care nu se află în relaţii de subordonare unul cu celălalt", a precizat Iliescu legat de cazurile de „nepotism".

Ministerul: nu trebuie norme metodologice

Consilierul de comunicare al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urian, a explicat că există doar câteva articole cuprinse în Legea Educaţiei Naţionale care necesită, pentru a putea fi puse în aplicare, o metodologie, ce va fi elaborată în maximum opt luni de la data intrării în vigoare a legii. În niciun caz nu este, însă, vorba de ceea ce priveşte articolele  antinepotism şi „pensionare. „Aceste două puncte se aplică imediat, nu este nevoie de elaborarea niciunei metodologii de aplicare. Mai mult, pensionarea profesorilor universitari care au împlinit 65 de ani este prevăzută în Legea Pensiilor. Practic, Legea Educaţiei Naţionale doar întăreşte prevederile Legii Pensiilor", a declarat Urian.

În cazul în care universităţile nu aplică prevederile Legii Educaţiei Naţionale cu aplicabilitate imediată, se consideră că acestea funcţionează în afara cadrului legal. „Riscă să-şi piardă inclusiv finanţarea de la bugetul de stat", a adăugat Tudorel Urian.

La UMF e tăcere

Până la închiderea ediţiei, nici rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), dr. Constantin Ciuce, nici alţi reprezentanţi ai conducerii UMF nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere oficial cu privire la Legea Educaţiei, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adela Mihalache, nu a putut formula un răspuns.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite