Cluj: Fug de şomajul din ţară la studii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Skarpekeîi prezintă unei tinere oferta Universităţii Malmö din Suedia
Anna Skarpekeîi prezintă unei tinere oferta Universităţii Malmö din Suedia

Sute de elevi şi studenţi au luat cu asalt standurile universităţilor din 13 ţări prezente la Târgul Educaţional RIUF 2010. Studenţii spun că vor să studieze în străinătate ca să evite şomajul la finalul studiilor din România. Cele mai căutate universităţi sunt cele din Danemarca şi Suedia, unde şcolarizarea este gratuită.

Universităţi din 13 ţări îşi prezintă azi oferta educaţională în cadrul primei ediţii din Cluj a târgului educaţional Romanian International University Fair 2010, eveniment care a debutat azi, de la ora 10.00. Casa de Cultură a Studenţilor, locul unde are loc evenimentul, a fost luată cu asalt de sute de elevi veniţi, alături de profesorii lor, din toate oraşele Ardealului.

Majoritatea elevilor au declarat că vor să scape de România, din cauza faptului că universităţile din ţară fabrică şomeri pe bandă rulantă.

„Nici nu se compară oportunităţiledin alte ţări cu cele pe care le avem în ţară. În România, termini o facultate şi un master şi ce faci? Nu îţi găseşti un loc de muncă în domeniu. Mi-au plăcut ofertele din Danemarca şi Marea Britanie“, a declarat Alexandru Brînduş, elev în clasa a XII-a, care a venit din Baia Mare să studieze oferte universităţilor din străinătate.

„Termini facultatea şi eşti pe nicăieri“

Din acelaşi motiv, unii studenţi din Cluj vor să renunţe la studiile din ţară şi să se reapuce de o altă facultate, în străinătate. Este şi cazul lui Răzvan Roşu, care este student în anul I, la Etnologie, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.

„Aş renunţa, din cauza situaţiei din ţară. N-ai nicio siguranţă. Termini şi eşti pe nicăieri. Totul e guvernat de mentalităţi comuniste, care nu au legătură cu realitatea. Aş vrea să studiez în America. Problema e că e cam scump. Încerc să obţin o bursă“, a declarat Răzvan Roşu.

Interesul pentru ofertele universităţilor din ţară a fost unul destul de scăzut, iar cele mai căutate au fost cele din străinătate, cu precădere din Danemarca şi Suedia, unde şcolarizarea în învăţământul superior este gratuită.

Şcolarizare gratis, chirie piperată

Standul universităţii Malmö din Suedia a fost unul dintre cele mai căutate. Aici studenţii nu trebuie să scoată din buzunare bani pentru şcolarizare, însă au nevoie de aproximativ 700 de euro pentru plata chiriei şi întreţinere. Ei pot, însă, să muncească 20 de ore pe săptămână, dar în domenii care nu necesită contactul cu publicul.

„Se discută despre un program de burse, însă statul suedez nu a hotărât încă suma oferită unui student. Deşi în Suedia se vorbeşte limba engleză, lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de piaţa locurilor de muncă, unde trebuie să cunoşti suedeza. Studenţii pot munci, însă, în bucătăria unui restaurant, de pildă, unde câştigă între 7 şi 10 euro pe oră“, a declarat Anna Skarpeke, reprezentantul Malmö University.

Târgul se desfăşoară la Cluj doar astăzi, până la ora 18.00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite