Cluj: Cum a ajuns leul mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul de programe de la Casa Municipală de Cultură, Ucu Bodiceanu, aduce în atenţia clujenilor istoria leului.
Coordonatorul de programe de la Casa Municipală de Cultură, Ucu Bodiceanu, aduce în atenţia clujenilor istoria leului.

Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca organizează, săptămâna viitoare, expoziţia „Istoria leului". Clujenii vor vedea cu arăta leeuwendaalder-ul, moneda apărută în Ţările de Jos în secolul al XVI-lea, care avea un leu pe revers, dar şi o bancnotă de 10 lei din 1952, cu imaginea Canalului Dunăre - Marea Neagră.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea, în luna aprilie a acestui an, a 130 de ani de existenţă a Băncii Naţionale a României. Ideea organizării unei astfel de expoziţii îi aparţine coordonatorului de programe de la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca, Ucu Bodiceanu. „Am aflat dintr-o revistă de aniversarea Băncii Naţionale a României (BNR) şi m-am gândit să marcăm într-un fel aparte momentul aniversar şi la Cluj. Conducerea BNR a fost încântată de propunerea noastră şi aşa a luat naştere această expoziţie", explică Bodiceanu.

Istoria leului, pe 30 de panouri

Pe panourile expoziţiei vor fi expuse imagini inedite ale bancnotelor care au circulat, de-a lungul timpului, pe teritoriul României, dar şi fotografii reprezentând clădirea BNR, primii guvernatori şi primele maşini de tipărit bani. „Exponatele provin din materialele furnizate de BNR şi din mai multe colecţii personale", precizează organizatorul expoziţiei. „Vom expune, pe lângă monedele şi bancnotele care au circulat în România de-a lungul timpului, şi planşe cu concursuri în urma cărora era ales designul banilor", adaugă Bodiceanu.

Clujenii vor putea vedea leeuwendaalder-ul, moneda apărută  în Provinciile Unite ale Ţărilor de Jos, în secolul al XVI-lea. Această monedă avea pe revers un leu ridicat pe labele din spate. Prima emisiune a leeuwendaalder-ului a fost pusă în circulaţie în anul 1575, în provincia Holland. Acest taler a avut o circulaţie intensă în întregul spaţiu european. „Un aspect interesant este faptul că, în timpul domniei lui Matei Basarab, această monedă a dobândit cea mai ridicată valoare printre banii folosiţi în Peninsula Balcanică", spune Ucu Bodiceanu.

Puterea leului se măsura în pâine

Puterea acestei monede se măsura, în secolele trecute, în cantitatea de pâine ce se putea cumpăra cu banii respectivi. „În anul 1867, o pâine valora 0,11 lei. În 1944, aceeaşi pâine ajunsese să coste 45,55 de lei", arată Ucu Bodiceanu. În timp, hârtia a fost înlocuită cu polimerul. „Vor fi expuse bancnote din hârtie şi din polimer, iar punctul forte al expoziţiei este, categoric, o bancnotă de 10 lei din 1952, care are pe revers o imagine de la Canalul Dunăre - Marea Neagră.

Expoziţia va putea fi vizitată de clujeni în perioada 3 - 16 noiembrie, la Casa de Cultură Municipală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite