Cluj: Cartonaş roşu arătat primarului Apostu pentru acţiunile antimaghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maghiarii au ridicat cartonaşe roşii, ca semn de protest împotriva primarului Apostu.
Maghiarii au ridicat cartonaşe roşii, ca semn de protest împotriva primarului Apostu.

Peste 30 de persoane au protestat, sâmbătă seară, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, într-o acţiune de tip flashmob, arătându-i cartonaşul roşu primarului Sorin Apostu pentru acţiunile sale „antimaghiare", considerate jignitoare la adresa comunităţii maghiare.

Cei peste 30 de participanţi la protest s-au adunat la ora 20.00 în Piaţa Avram Iancu, în faţa Teatrului Naţional, înaintea galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar zece minute mai târziu, la semnalul unui fluier, fiecare a ridicat cartonaşe roşii şi cartonaşe pe care scria „Stop Apostu", transmite corespondentul Mediafax.

Protestatarii au purtat şi afişe pe care scria „Zi-le de Focşani (locul de naştere al primarului Sorin Apostu - n.r.). Oraşul fără plăcuţă a la Iorga", „Zi-le de Cluj, oraşul plăcuţelor", „Iată, şi eu am o plăcuţă. Sorine, eşti mulţumit?".

„Prin acest flashmob am vrut să atragem atenţia primarului Sorin Apostu că instituţia pe care o conduce nu reprezintă doar acel segment de 79 la sută din populaţia oraşului de etnie română, ci şi comunitatea maghiară din Cluj, care îşi foloseşte limba maternă în şcoli, pe afişe, în magazine, pe stradă ori acasă. Şi nu vom renunţa la acest drept. Recentele acţiuni antimaghiare ale primarului, cât şi activitatea Primăriei Cluj sunt extrem de jignitoare faţă de comunitatea maghiară din Cluj. Mesajul nostru este să fie oprit înainte de alegerile din 2012 acest comportament anti-maghiar", a declarat unul dintre protestatari.

Potrivit acestuia, prin acest flash-mob protestarii au cerut primarului Sorin Apostu „să facă tot posibilul pentru rezolvarea tensiunilor create, cu speranţa că apropierea campaniei electorale nu va duce mai departe la generarea artificială a conflictelor interetnice".

Participanţii la protest au reclamat că, în urmă cu trei săptămâni, au fost demontate tăbliţele multilingve de la intrarea în Cluj-Napoca şi s-a reamplasat, cu acordul tacit al primarului Sorin Apostu, o plăcuţă conţinând un citat din Nicolae Iorga la baza statuii lui Matia Corvin. „Singurul spectacol maghiar din cadrul Zilelor Clujului a fost întrerupt cu premeditare pentru sărbătorirea victoriei echipei clujene U Mobiletco, conflictul interetnic fiind evitat doar mulţumită ploii care a deranjat ambele evenimente", au susţinut protestarii.

La sfârşitul protestului, doi dintre participanţi au fost duşi la o secţie de poliţie pentru a da declaraţii referitoare la protest.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite