Cluj: Afacere în plină criză. Şi-a transformat curtea în ciupercărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani, cultivă ciuperci Pleurotus. Totul a început din curiozitate şi a ajuns, acum, să aibă o afacere de familie de succes. Clujeanca Augusta Mureşan are singura crescătorie de ciuperci Pleurotus din Cluj.

Augusta Mureşan a lucrat doar doi ani în domeniul pe care s-a axat în liceu, după care a renunţat la croitorie în favoarea comerţului. „Întotdeauna mi-a plăcut să relaţionez cu oamenii, iar comerţul îl am, cum s-ar zice, în sânge“, spune clujeanca. Imediat după Revoluţie s-a angajat ca vânzătoare, iar după câţiva ani, şi-a deschis propriul magazin alimentar.

Ciupercărie în curte

„În urmă cu şase ani, am citit un articol despre ciupercile Pleurotus. Atunci am aflat de faptul că acestea conţin foarte multe proteine şi că pot înlocui cu succes carnea, fiind foarte gustoase“, explică femeia. Augusta Mureşan şi-a procurat, din curiozitate, cărţi de specialitate, care tratau în detaliu modul de cultivare a acestor ciuperci.

„Nu este greu să le cultivi. Dacă ai deprins tehnica, totul merge ca pe roate“, arată clujeanca. „Miceliile le-am cumpărat, acum şase ani, din Iaşi. Practic, sporii ciupercilor se dezvoltă pe boabele de porumb sau de orz. Pe urmă, am asamblat singură ceea ce se numeşte compost – substratul pe care se dezvoltă Pleurotus, format din resturi vegetale, bogate în celuloză“, arată Augusta.

Aceasta îşi aminteşte şi acum emoţiile prin care a trecut în primele trei săptămâni. „Atâta durează până ies ciupercile, după însămânţare. Am avut emoţii, dar totul a ieşit bine. Pe urmă, în cinci zile, am cules prima recoltă“, se mândreşte femeia.

Singura ciupercărie cu Pleurotus din Cluj

„Din câte ştiu eu, singura crescătorie de ciuperci Pleurotus se află în curtea casei noastre. La început, am cultivat ciuperci cât să ne ajungă nouă şi prietenilor noştri. Cererea a crescut însă simţitor, ni s-a dus vestea, iar acum deservim zilnic mai multe magazine din oraş“, adaugă Augusta Mureşan.

Profil
Născut: la 13 august 1970, în Cluj
Studii: Liceul Industrial „Clujana”, secţia Industrie Uşoară
Familie: căsătorită, nu are copii


Ce-i place
Puţinul timp liber pe care-l are îl dedică pasiunii sale de o viaţă: grădinăritul. Iubeşte florile şi este mândră de grădina sa, pe care a amenajat-o în curtea casei. Apreciază oamenii corecţi, care spun întotdeauna lucrurilor pe nume. Şi-ar dori ca cei din jur să fie mai comunicativi şi mai înţelegători.

Ce nu-i place

Nu suportă falsul, minciuna şi mizeria din jur. O întristează indiferenţa şi răutatea oamenilor faţă de semenii lor şi detestă politicienii acestei ţări, care, în opinia ei, se mulează perfect după zicala: „Vorba multă, sărăcia omului“. Nu-i plac discuţiile sterile, nici promisiunile deşarte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite