8.000 de dolari şi un click te duc la colegiu în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un program avantajos destinat tinerilor care vor să studieze pe continentul american a fost prezentat, ieri, la Cluj, în premieră pe ţară. Admiterea la o instituţie de învăţământ superioară americană a devenit în prezent mult mai simplă pentru tinerii din ţară prin programul „2plus2“.

În Cluj-Napoca a fost prezentat, ieri, programul american „2plus2”, care permite elevilor români, dar şi altor tineri cu diplomă de Bacalaureat să facă primii paşi către instituţiile de învăţământ de prestigiu de pe continentul american.

De exemplu, un tânăr care ar vrea să ajungă la Harvard poate acum să urmeze timp de doi ani studiile unui colegiu de stat, iar, în funcţie de note, să fie mai apoi repartizat la universitate, unde va mai studia încă doi ani. Avantajul este dat de faptul că, în ceea ce priveşte colegiile, pentru un an de studiu taxele de şcolarizare sunt de până la 70% mai mici faţă de unul la o universitate.

Pe de altă parte, tinerii au şansa de a-şi autofinanţa studiile, lucrând în campusurile colegiilor ca bibliotecari, în cafenele, restaurante etc.

Clujenii, convinşi de o poveste de succes

Dan Nechita, un clujean în vârstă de 29 de ani, prezentatorul programului, care în prezent este doctorand în studii strategice şi de securitate naţională la George Washington University din capitala americană, a trecut prin acelaşi program al colegiului pe care acum îl reprezintă - Nova, al doilea ca mărime din SUA.

După doi ani în care a reuşit să se angajeze în cadrul campusului şi să îşi autofinanţeze cursurile, tânărul a fost admis la Universitatea Columbia din New York, unde a studiat alţi doi ani.

Poţi intra şi la Harvard

„E mai ieftin să faci doi ani într-un colegiu, iar alţi doi ani în universitate. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că poţi intra şi la Harvard de exemplu dacă ai note bune în primii doi ani aici. Până acum intrai foarte greu la o universitate de prestigiu din SUA, dar mai nou se poate şi mai simplu. Sunt aici să arăt asta, nu pentru a câştiga ceva”, ne-a spus Nechita.

Potrivit acestuia, e prima dată când în România se prezintă avantajele acestui program.

Clujenii ai căror copii dau în prezent admiterea la facultăţile din oraş susţin că i-ar înscrie pentru studii în SUA chiar de mâine dacă, totuşi, un an la colegiu nu ar fi atât de scump. „Îmi place că, dincolo studenţii nu sunt stresaţi de profesori şi învaţă treptat. E un alt nivel. Aş vrea asta, dacă nu ar fi totuşi atât de scump, plus că e riscant, nu ştii dacă poţi continua din cauza banilor”, ne-a spus Elena Şorban, o mamă care a venit cu fiul său la prezentare.

Cum funcţionează?

Prin acest program, un student îşi completează primii doi ani într-un colegiu de stat, şi apoi îşi continuă educaţia pentru încă doi ani la universitate. La colegiile de stat admiterea este garantată. Pentru admitere nu este necesar testul SAT (un test standard în engleză care cuprinde scrierea uni eseu, exerciţii de gramatică, exerciţii ce verifică cunoştinţele de vocabular şi matemarică-nr), nu se scriu esee, nu sunt necesare scrisori de recomandare şi nu există taxă de admitere.

Nici măcar nu se dă un test de cunoştinţe lingvistice. Admiterea se face pe siteul colegiilor înscrise în proiect, prin trimiterea unor informaţii personale. După doi ani de studiu, absolvenţii sunt admişi la universităţi în funcţie de notele pe care le-au obţinut la colegii.

Diferenţă de preţuri

Circa 8.000 de dolari costă un an de studiu în SUA la un colegiu de stat. Deşi suma este mare pentru români, în comparaţie cu costurile unui an la Harvard - 48.000 de dolari, Yale - 49.000 de dolari sau Princeton, SUA - 40.000 de dolari, costurile sunt totuşi mici.

Citat
E mai ieftin să faci doi ani într-un colegiu, iar alţi doi ani în universitate. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că poţi intra şi la Harvard de exemplu dacă ai note bune în primii doi ani aici. Până acum intrai foarte greu la o universitate de prestigiu din SUA, dar mai nou se poate şi mai simplu. Sunt aici să arăt asta, nu pentru a câştiga ceva”
Dan Nechita

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite