Cluj: 20 de persoane, trimise în judecată în dosarul fraudării examenului de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 20 de persoane, între care patru profesori şi 16 elevi, au fost trimise în judecată în dosarul fraudării examenului de bacalaureat din Cluj-Napoca, au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, surse din rândul anchetatorilor.

Conform surselor citate, dosarul a fost înaintat, luni, de DNA Cluj, Tribunalului Cluj.

Potrivit surselor citate, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Grupul Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, Ilie Cornoiu, directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau", Ioan Văidăhăzan, şi directorul Şcolii particulare "Didactica Nova", Dorel Avram, au fost trimişi în judecată în stare de arest, pentru fapte de corupţie.

Cei patru sunt acuzaţi că au pus la cale un mecanism prin care lucrările a 42 de candidaţi, de la proba de limba română, au fost înlocuite cu altele xerocopiate, care conţineau rezolvările corecte ale subiectelor.

Pe lângă cei patru, 16 candidaţi la examenul de bacalureat au fost trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii au precizat că dosarul s-a referit la fraudarea examenelor de bacalureat în 2009, sesiunea din vară şi toamnă şi 2010, sesiunea din vară.

Procurorii susţin că, în iunie, directorul Şcolii particulare "Didactica Nova", Dorel Avram, le-a promis la doi candidaţi că le va înlesni promovarea probelor scrise de la bacalaureat, pretinzând şi primind de la unul dintre ei suma de 900 de euro, iar de la celălalt o sumă de bani neprecizată.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi în stare de arest directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau" Ioan Văidăhăzan şi profesorul universitar Ilie Cornoiu, preşedinte al comisiei de bacalaureat. Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost arestaţi, în 14 iulie, pentru trafic de influenţă, respectiv luare de mită, de Tribunalul Cluj.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii iunie, cu ocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat, Rus a pretins de la mai mulţi candidaţi şi de la părinţii acestora sume cuprinse între 1.000 şi 1.300 de euro, totalizând 14.100 de euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 de euro, promiţând că, în schimbul acestei sume, va interveni pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examen Grup Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, în vederea asigurării promovării în mod fraudulos a probei de limba şi literatura română.

La rândul său, Văidăhăzan, membru în Comisia de bacalaureat şi director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Cluj-Napoca, ar fi pretins şi primit de la un candidat suma de 400 de euro pentru a-l ajuta să promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat.

Pentru a asigura promovarea frauduloasă a 42 de candidaţi, cei doi inculpaţi s-au angrenat în falsificarea unor lucrări de bacalaureat si multiplicarea acestora prin xerocopiere color, iar lucrările originale au fost înlocuite cu cele astfel falsificate.

De asemenea, pentru a crea aparenţa de legalitate şi pentru a îngreuna verificările, s-a procedat la sustragerea documentelor care ar fi putut atesta înlocuirea lucrărilor (borderourile de predare a lucrărilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de limba şi literatura română).

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a sesizat, în 2 iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul celor 42 de lucrări, iar elevii cărora le aparţineau sunt consideraţi eliminaţi din examen.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite