Cluj: 15 martie aniversat de maghiari separat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Civic Maghiar şi Cosulatul Ungariei organizează manifestări separate cu ocazia Zilei maghiarilor.

Manifestările dedicate Zilei ungurilor de pretutindeni, aniversată în fiecare an pe 15 martie, încep, în judeţul Cluj, de astăzi, cu un concert susţinut în comuna Baciu de Filarmonica de copii de la Vlăhiţa. „Mâine înaite de prânz vor avea loc slujbe special în toate bisericile comunităţilor maghiare, iar după-masa vor fi tot felul de manifestări artistice. Şi la Cluj-Napoca manifestările vor începe, marţi, cu o slujbă la Biserica Sfântul Mihail, urmată de depuneri de coroane şi, seara, de un spectacol la Opera Maghiară“, a precizat preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.

Partidul Civic Maghiar, pe de altă parte, l-a invitat la Cluj cu ocazia zilei de 15 martie pe preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo (militant pentru autonomia Ţinutului Secuiesc), care va asista mâine la un concert al corului reformat, după care va lua masa cu lideri maghiari ai PCM. Invitaţi şi ei la masă, liderii UDMR vor onora invitaţia „doar dacă Kover Laszlo confirmă că e prezent la Cluj în calitate de preşedinte al Parlamentului“, a precizat Laszlo Attila.

Ziua maghiarilor va fi sărbătorită şi la Consulatul General al Republicii Ungaria, dar cu o zi mai devreme, adică luni, 14 martie. Oaspete de onoare va fi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care la ora 17.30, va înmâna, potrivit comunicatului oficial al consulatului, "distincţii de stat" şi va participa la recepţia obişnuită a consulatului.

Deşi au programat săptămâna viitoare mai multe activităţi dedicate comemorării lui Avram Iancu, extremiştii români de la Nouă Dreaptă nu vor marşălui pe 15 martie, ca până acum, ci sâmbătă, 19 martie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite