„Cluj Arena“, un Colosseum pe Someş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turnarea betonului la structura de bază a noului stadion s-a încheiat. În prezent se lucrează la acoperiş. Stadionul de lângă Someş va avea 30.000 de locuri în tribune acoperite, instalaţie de încălzire a gazonului şi va fi inaugurat la toamnă.

„Cluj Arena" se înalţă pe zi ce trece. În această săptămână au început lucrările la învelişul acoperişului, operaţiune care va dura circa trei săptămâni. Între timp au fost finalizate turnările de beton la structura de bază, iar săptămâna viitoare vor începe şi lucrările la gazon - instalarea sistemului de încălzire. La noul stadion se lucrează din vara anului 2009, „Cluj Arena" urmând să-şi deschidă porţile în această toamnă. Pentru fundaţie şi structură, respectiv peluze, tribune, stâlpi de susţinere s-a folosit o cantitate de beton de 28.000 de metri cubi, potrivit inginerilor de pe şantier. Cantitatea este egală cu cea folosită pentru construirea a 27 de blocuri clasice de patru etaje cu o scară, pentru care se folosesc aproximativ 1.020 de metri cubi de beton.

Privit de sus, din ultimele rânduri, stadionul pare mult mai mare decât văzut din afară. Construcţia este într-adevăr impresionantă, bine conturată, după finalizarea infrastructurii de bază. În acest moment se lucrează la acoperiş, dar şi la amplasarea ultimelor elemente ale scheletului de metal.

Aluminiu şi pastă de titan

Muncitorii lucrează de zor la învelişul acoperişului  Foto: Caius Raţiu

image

Pentru „Cluj Arena" a fost nevoie de impresionanta cantitate de 3,7 milioane de kilograme de oţel, cât pentru 224 de vagoane de marfă. Muncitorii amplasează primul strat din învelitoarea acoperişului: o tablă din aluminiu, care va fi „îmbrăcată", la rândul ei, cu un strat de folie protectoare, o barieră contra vaporilor, iar mai apoi stratul final, din aluminiu placat cu pastă de titan.


 
Proiectanţii ne-au dezvăluit că structura va dispune, în interior, de un sistem de iluminare performant, controlat cu ajutorul unui soft dedicat, de ultimă generaţie. Acest lucru va fi realizat însă după terminarea finisajelor şi a montării învelitorii de la acoperiş. Săptămâna viitoare vor începe lucrările la gazon, respectiv instalarea sistemului de încălzire. Acesta va fi realizat din conducte şi va fi delimitat în şase câmpuri. Reţeaua de încălzire e asemănătoare cu cea folosită în pardoseli, însă la o scară mult mai mare. Firma de arhitectură care a realizat proiectul stadionului (Dico şi Ţigănaş Birou de Proiectare SRL) s-au inspirat din alte arene faimoase ale lumii.

image



Elementele de design, sistemul de supraveghere, de triaj al spectatorilor şi modul de administrare au fost preluate, în mare parte, de la "Olimpico" din Roma şi "Allianz" din München. Biroul proiectanţilor s-a mai ocupat şi de proiectarea stadionului pe care evoluează CFR Cluj. Acelaşi birou de arhitectură a proiectat şi Sala Polivalentă de lângă "Cluj Arena", unde lucrările au început săptămâna trecută.

image

Vezi aici galerie foto Cluj Arena!

Arena va avea 1.500 de locuri de parcare

- Stadionul va avea pistă de atletism.
- „Cluj Arena" va avea 30.596 de locuri, 303 locuri în parcarea subterană şi    1.300 de locuri în parcarea exterioară.
- Structura stadionului a înghiţit 28.000 de metri cubi de beton şi 3,7 milioane kilograme de oţel.
- La tribuna I vor fi 5 etaje, iar la peluză - 2.

Costul total: peste 36.000.000 €

Consilierii judeţeni au votat în ultima şedinţă din 2010, în decembrie, aprobarea valorii lucrărilor suplimentare care trebuie executate la viitoarea arenă sportivă a Clujului - respectiv 8,8 milioane de euro. În total, „Cluj Arena" va costa peste 36 de milioane de euro. În bugetul judeţului pentru acest an s-a prevăzut suma de 90 de milioane de lei (aproximativ 21 milioane de euro) pentru finanţarea construcţiei.
Lucrările la „Cluj Arena" sunt în grafic, iar Consorţiul ACI, constructorul stadionului, dă asigurări că acesta va fi gata până în iulie 2011, termenul stabilit în contract.



Deşi faţă de studiul de fezabilitate efectuat în anul 2007 au apărut unele modificări din cauza noilor norme UEFA şi în ciuda dezinteresului manifestat de investitori pentru turnul de 24 de etaje care ar urma să fie ridicat în apropierea stadionului, lucrările decurg bine. Inaugurarea e programată pentru octombrie. Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, susţine că arena ar putea găzdui un concert al unor trupe de anvergură: U2, Guns'n'Roses, Europe sau Roger Waters. „Termenul de finalizare a lucrărilor e 4 august 2011 şi au fost prevăzute penalizări dacă nu va fi respectat. Cred că în septembrie va fi dat în funcţiune, după ce vom amenaja şi exteriorul arenei", a declarat Tişe.

Standarde de top

Noul stadion municipal va fi realizat la cele mai înalte standarde FIFA şi UEFA şi va putea fi comparat cu arenele importante ale Europei. Pentru a fi inclus în clasificarea „Elite", stadionul va trebui să respecte câteva reguli impuse de UEFA: numărul de scaune va fi de peste 30.000, suprafaţa de joc va avea dimensiuni specifice de 105x68 de metri, vestiarele vor avea câte 25 de locuri (minimum), iar banca de rezerve - cel puţin 13.

image



De asemenea, vor fi amplasate, în total, 1.400 de camere de filmat fixe şi 1.000 mobile pentru supravegherea spectatorilor. Cel mai probabil, pe "Cluj Arena" îşi va disputa meciurile programate "acasă" formaţia "U" Cluj, contra unei chirii care va fi stabilită ulterior. CFR Cluj, cealaltă echipă de fotbal a oraşului, are stadion propriu.

O sală modernă

Arhitecţii au prezentat, săptămâna trecută, proiectul viitoarei Săli Polivalente, în valoare de 50 de milioane de lei (aproximativ 11,9 milioane de euro), de care oraşul Cluj-Napoca ar urma să se bucure din vara lui 2012. Banii vor veni de la Guvern. Conceptul exterior al sălii va fi realizat din structuri recursive, care se vor colora în timpul nopţii. Proiectul seamănă cu sălile construite la Beijing pentru Olimpiada din 2008.

„Am folosit nişte softuri foarte avansate pentru a realiza exteriorul", a spus arhitectul Şerban Ţigănaş, care a prezentat planul. Pe acoperiş vor mai fi amplasate celule fotovoltaice pentru energie electrică şi un sistem de captare al apei meteorice, care va fi refolosită de instalaţiile sanitare. Proiectarea şi execuţia se vor face astfel încât sala să fie omologabilă la mai multe ramuri sportive: baschet, volei, handbal, dar şi gimnastică, box, judo, karate, scrimă.

Se ridică acoperişul la „Naţional Arena"

image

Operaţiunea complexă de ridicare a acoperişului a demarat ieri   Foto: Lucian Muntean



Olivia Tulbure

Sistemul de cabluri ce va susţine acoperişul retractabil al arenei a fost ridicat ieri de la pământ în prezenţa edilului - şef al Capitalei.
Meciul România-Argentina, ce va inaugura Stadionul Naţional din Bucureşti, este programat la 10 august. Pentru ca momentul în care cel mai mare stadion din ţară se va deschide pentru fanii fotbalului să nu fie amânat, constructorii au început lucrările care vor finaliza proiectul gigantic. „După ce se ridică acoperişul, se pune membrana respectivă, după care încep să se apuce de ceea ce se află dedesubt, urmând ca la sfârşitul lui mai să înceapă să pună gazonul şi după aceea se fac toate probele", a spus Sorin Oprescu, edilul-şef al Capitalei.

image

Vezi aici galerie foto cu Stadionul Naţional!
 
Cablurile, tensionate pe rând

Aşa va arăta cel mai mare stadion din România



Primele manevre de ridicare a acoperişului arenei au fost făcute ieri. În următoarele două săptămâni, sistemul de cabluri de oţel menit să susţină acoperişul retractabil va fi ridicat complet şi pe el se va monta o membrană transparentă din PVC.

Primarul Sorin Oprescu a fost cel care a comandat prin staţie ridicarea uriaşei structuri de cabluri de oţel, marcând momentul ca unul istoric.  „Nu credea nimeni că se ridică. Credeau că sunt gărgăuni în capul nostru", a spus Sorin Oprescu. Cablurile au fost tensionate pe rând,  printr-un mecanism computerizat  şi apoi ridicate de la sol. În fiecare zi, cablurile se vor înălţa aproximativ un metru şi jumătate, până vor ajunge la 30 de metri înălţime.

„Încet şi sigur, exact după chipul şi asemănarea lor", a apreciat edilul-şef, făcând referire la stilul de muncă al constructorilor străini. În timp ce structura de susţinere a acoperişului va fi ridicată, muncitorii se străduiesc să pună la punct ultimele detalii. "Se lucrează în paralel la finisaje, construcţia ajutătoare de lemn se demontează. Au pregătit deja scaunele ca să completăm locurile unde ele nu sunt încă montate", a explicat Ştefan Monuş, şeful de şantier de pe Stadionul Naţional. Sistemul audio, sistemul de iluminat şi uriaşul cub video format din patru monitoare, ce va fi  suspendat deasupra terenului, vor fi ridicate împreună.

Final cu role de gazon

image

Lucrarea ce va finaliza construcţia, aşezarea gazonului, va începe în momentul în care acoperişul interior retractabil de 9.650 de metri pătraţi şi membrana transparentă de 4.000 de metri pătraţi vor fi montate. „Gazonul o să vină în roluri şi o să aibă nevoie, după ce va fi întins, doar de o săptămână sau două pentru a se fixa. Până apare gazonul trebuie făcut tot sistemul de irigare", a explicat Ştefan
Monuş. 

"Gazonul o să vină în roluri şi o să aibă nevoie, după ce va fi întins, doar de o săptămână sau două pentru a se fixa. Până apare gazonul trebuie făcut tot sistemul de irigare."
Sorin Oprescu
edilul-şef al Capitalei

Cablurile metalice au 700 de tone

- „Naţional Arena" va avea 55.000 de locuri, 42 de loje, 190 de locuri în parcarea subterană şi 13.000 de locuri în parcarea exterioară.
-  Stadionul situat pe Bulevardul Basarabiei va fi destinat exclusiv fotbalului, neavând pistă de atletism.
-  Structura stadionului cuprinde 67.000 de metri cubi de beton şi 7.200 de tone de armătură.
- Elementele prefabricare din beton însumează 25.000 de metri pătraţi.
- Construcţiile metalice cântăresc 2.500 de tone, iar cablurile metalice 700 de tone.
- Suprafaţa construită desfăşurată va avea 108.420 de metri pătraţi, suprafaţa faţadei 3.900 metri pătraţi, iar suprafaţa acoperişului
29.600 de metri pătraţi.
- La tribuna I vor fi şase etaje, iar la peluză, trei. Accesul la parcarea subterană, la etajele tribunei oficiale, precum şi la vestiare se va face cu ajutorul unor lifturi.
- Evacuarea stadionului se va face în circa 15 minute, pe 40 de scări.
- În interiorul arenei vor fi şapte puncte de poliţie, tot atâtea de prim ajutor şi unul de pompieri.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite