Cluj: Vicecampion mondial paralimpic: „Acceptaţi-ne aşa cum suntem”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egon Kramminger (63 de ani), vicecampion mondial la tenis de masă în 2010. Thomas Câmepean
Egon Kramminger (63 de ani), vicecampion mondial la tenis de masă în 2010. Thomas Câmepean

Cel mai amplu eveniment paralimpic din Europa Centrală şi de Est a debutat, astăzi, la Sala Sporturilor „Horia Demian". Turneul Internaţional de Tenis de Masă din România (RITTO) aliniază 180 de sportivi din 26 de ţări şi are ca scop schimbarea mentalităţii sportivilor cu privire la propriul handicap.

RIITO, singura competiţie internaţională pentru persoane cu dizabilităţi organizată în România, a debutat astăzi la Cluj şi se va desfăşura până sâmbătă, 4 iunie. Competiţia organizată de Centrul Lamont şi Asociaţia „Little People" are ca scop schimbarea mentalităţii persoanelor cu dizabilităţi, în ceea ce priveşte atitudinea acestora faţă de propriul handicap şi faţă de sport, dar şi a opiniei publice cu privire la aceştia.

Fie că vin din România, Brazilia, Venezula, Africa de Sud sau Suedia, câteva dintre ţările participante la ediţia din acest a RIITO, majoritatea se confruntă cu desele situaţii în care sunt stigmatizaţi de oameni. „Eu vin din Austria, însă situaţia este la fel peste tot. Oamenii vin la tine, li se face milă, iar după cinci minute ocupă un loc de parcare pentru persoane cu handicapat. Mi-aş dori ca cei din jur să fie mai puţin egoişti, să ştie că nu suntem sărmani, că suntem oameni ca oricare alţii şi ar trebui să ne accepte aşa cum suntem", a declarat Egon Kramminger, în vârstă de 63 de ani, vicecampion mondial la tenis de masă în 2010.

S-a apucat de sport în spital

Austriacul a ajuns în scaun cu rotile în 1967, după un cumplit accident, în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare. A petrecut un an în spital, acolo unde în programul de recuperare au fost incluse şi activităţi sportive, aspect care i-a schimbat, ulterior, viaţa. „Am fost internat într-un spital din Germania, destinat persoanelor care au suferit accidente. E foarte important pentru o persoană cu handicapat să aibă parte de sport şi să fie educat în acest sens", a mai spus Egon.

Dacă Ministerul Sportului din Austria oferă o indemnizaţie de 300 de euro sportivilor cu handicap, românii sunt nevoiţi să-şi caute sponsori, pentru a putea participa la competiţiile internaţionale. Este şi cazul lui Petru Ifrosa, de 30 de ani, campion naţional la tenis de masă pentru persoane cu dizabilităţi. „Fără sponsori nu am putea face deplasările la competiţii. Doar paletele costă 700 de lei şi le schimb cam de două ori pe an", a explicat Petru Ifrosa, tatăl unei fetiţe de 11 luni. El a venit la Cluj din Vaslui, acum şase ani, pentru a se putea antrena în cadrul Centrului Lamont. „Te ajută foarte mult sportul. Ai un alt tonus fizic, nu stai în faţa televizorului sau calculatorului toată ziua, dar şi psihic. Acum nu aş mai putea fără sport", a conchis Petru Ifrosa.

Sportivii sunt împărţiţi în zece categorii, în funcţie de gradul de handicap, iar aceştia vor primi la final medalii şi puncte care vor conta în clasamentul mondial.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite