Cluj: Pere de iarnă, inventate la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii clujeni au omologat 13 noi soiuri de plante. În ciuda dificultăţilor financiare, cercetătorii clujeni au scos câteva soiuri noi de plante pe piaţă. Pe lista de aşteptare stau finalizate alte numeroase soiuri.

Suplimentul Catalogului Naţional al României la soiuri agricole pe anul trecut a fost dat publicităţii ieri de conducerea Direcţiei Agricole Cluj. Printre cele aproape 80 de soiuri de plante la nivel naţional, mai mult de o zecime aparţin cercetătorilor clujeni.

Cele mai multe soiuri sunt de trandafiri, păr şi soia. De altfel din cele peste 50 de soiuri omologate după revoluţie la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă din Cluj (SCDP), pe primul loc se situează trandafirii, apoi merii şi perii.
Gabriela Roman conduce laboratorul de hibrizi de trandafiri, ajutată de doctorul Ştefan Wagner. Roman ne-a declarat că ultimele soiuri omologate fac parte din familia tufelor ornamentale de parc. Acetea sunt craterizate prin lungime de circa 1,5- 2 metri şi multe flori, circa 50-100 de bucăţi la o tijă.

Trandafiri cu pasiune

Soiul Afrodita este roz ţiclamen, frumos parfumat. Cristiana este de culoare albă, cu puncte roz, cu flori mari cu multe petale. Curcubeu are mai multe culori pe o singură petală, roşu, galben, mov, etc. cu înflorire continuă pe tot cursul anului.

Pasiune are culoarea mov închis, cu multe petale, deosebit de parfumate. Sandra este roşu carmin, cu flori mari, pretabil la aranjamente florale. Veronica are mai multe culori, predominând galben şi roşu , recomandabilă la borduri, cu o creştere uniformă.

Gabriela Roman spune că în lucru mai sunt câteva soiuri, tot pentru parcuri. „Este un tot mai mare interes pentru decorările din grădini şi parcuri”. Noile soiuri au fost deja trimise staţiunilor de cercetare din ţară şi sunt deja produse pe scară largă pentru piaţă.

Pere pentru iarnă

Un alt departament prolific la SCDP este cel de peri şi meri. Adriana Sestraş ne-a declarat că ultimele două soiuri de păr omologate recent, Meda şi Latino sunt mai târzii. Se recoltează la sfârşitul toamnei şi devin bune de consum în ianuarie şi februarie.

Sestraş a declarat că la pomi procesul de hibridare şi selecţie durează până la 20 de ani. Ultimele realizări întregesc seria de 15 soiuri deja omologate de măr şi păr, dar mai sunt în pregătire pentru înregistrare alte şase soiuri, jumătate pentru fiecare categorie.

Eugenia Hârşan, directorul SCDP Cluj ne-a declarat că problema cercetătorilor este finanţarea omologărilor. Doar anul trecut, SCDP a achitat suma de 8.000 de lei pentru procedurile de omologare. După revoluţie, staţiunea a reuşit să omologheze doar câteva zeci de soiuri, trandafiri, gladiole, peri, meri, coacăze, mure, pe lista de aşteptare numărându-se numeroase alte câteva zeci.

Trei specii noi de soia la Turda

Pe lista noilor soiuri omologate săptămâna trecută apar şi trei specii de soia, Onix, Felix şi Perla, realizate la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă din Turda. Preocuparea cercetătorilor turdeni este dedicată culturii cerealelor, fiind deja omologate nouă soiuri de porumb, şi alte zece soiuri de grâu, orzoaică şi ovăz.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite