Cluj: Finanţele, închise şi astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj au ieşit şi astăzi din birouri pentru a protesta din cauza salariilor mici. Funcţionarii publici au întrerupt lucrul începând cu ora 8.30 azi dimineaţă, birourile urmând a fi închise pe tot parcursul zilei.

Scăderea salariilor şi neîncasarea stimulentelor pe ultimele două luni au determinat angajaţii să înceteze lucrul şi să înceapă un protest spontan. Contribuabilii care au avut astăzi treabă la Finanţe au găsit uşile instituţiei închise şi un bilet imprimat pe A4: „Protest spontan”.

Angajaţii instituţiei se găseau cu toţii în curtea interioară a clădirii. „Nici astăzi nu se lucrează. Ghişeele sunt închise şi am ieşit în curte pentru a protesta. Nu este un protest al organizat de sindicat, este un protest spontan la care s-au solidarizat toţi angajaţii”, a declarat Ilie Rostogol, şeful sindicatului liber al salariaţilor Finanţe Cluj.

Rostogol a mai explicat că în momentul de faţă se semnează cererile pentru declanşarea grevei. „În urma unor consultări cu colegii, vom hotărî data protestului”, a spus sindicalistul.

La Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă, dar şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj deocamdată se lucrează, deşi în unele judeţe există proteste şi la instituţile amintite.



Protestul urmărit de protestatari la televizor

În curtea instituţiei au fost aproximativ 150 de oameni şi a fost scos un televizor, unde protestatarii au putut urmării ce se întâmplă la Bucureşti şi în restul ţării. „Sperăm să primim banii pentru lunile trecute. Până acum nu am reacţionat, am înţeles situaţia. Dar ne-a ajuns cuţitul la os”, spune Dan Cosma, consilier superior, care lucrează de 21 de ani la Finanţe.

Ceva mai încolo, Olga Bălaş povesteşte cu colegele de serviciu. „Lucrez la registratura generală de mai bine de 20 de ani. Sper să se schimbe ceva, pentru că nu mai pot în felul ăsta. Am doi copii acasă pe care nu pot să îi cresc cu şase sute de lei lunar”, a spus Olga, referent superior grad I.

Angajaţii protestatari şi-au urmărit la televizor colegii din restul ţării / Foto: Caius Raţiu

image



„Mâine s-ar putea să se lucreze”

În timp ce angajaţii de la Finanţe protestau în curtea instituţiei, la poartă se strânseseră vreo 15 – 20 de contribuabili. Priveau derutaţi la afişul lipit „Protest spontan” şi nu înţelegeau de ce ei nu pot să intre, dar curtea e plină cu lume.

Au primit un răspuns evaziv din partea gardianului aflat la intrare: „Nu se lucrează astăzi, este protest”. Ulterior, reprezentanţi ai angajaţilor le-au explicat că oamenii din curte sunt protestatari şi că toate birourile sunt închise. „Bine, şi eu ce fac? Am de plătit taxe şi mâine este ultima zi. Altfel mă trezesc cu amendă de o sută de milioane”, spune unul dintre cei aflaţi pe trotuar. „Nu ştim. Mâine s-ar putea să se lucreze”, a primit răspuns. Pe de altă parte, universităţile, Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi Jandarmeria, nu şi-au luat astăzi salariile din cauza protestului de la trezorerie.

Cei cu treburi la finanţe au găsit poarta închisă / Foto: Caius Raţiu

image



Protest spontan şi la Casa de Pensii

Peste 60 de angajaţi ai Casei de Pensii Cluj au declanşat, joi, un protest spontan în curtea instituţiei, nemulţumiţi de grila de salarizare existentă şi de faptul că nu şi-au primit stimulentele lunare. Oamenii au coborât din birouri şi s-au adunat în curtea Casei de Pensii.

"O parte din angajaţi am declanşat un protest spontan în curtea Casei de Pensii Cluj pentru că suntem nemulţumiţi de grila de salarizare existentă, de faptul că ni s-au tăiat nişte sporuri şi pentru că nu mai primim stimulentele lunare. Vom redacta un memoriu cu revendicări şi îl vom trimite ministrului Muncii", a declarat unul dintre protestatari, citat de agenţia Mediafax.

S-a protestat şi la Casa de Pensii / Foto: Caius Raţiu

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite