Cluj: Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar putea disponibiliza alţi 800 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar putea disponibiliza alţi 800 de angajaţi
Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar putea disponibiliza alţi 800 de angajaţi

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a declarat că în urma unor discuţii purtate, vineri, cu conducerea Combinatului Mechel Câmpia Turzii a fost informat despre intenţia de disponibilizare colectivă a altor 800 de angajaţi, urmând ca în cadrul unităţii să mai rămână doar 238 de persoane.

Ioan Vuşcan a declarat, vineri, că noua disponibilizare colectivă a fost luată în calcul de acţionariatul majoritar rus din cauza lipsei comenzilor, după ce începând cu luna iunie au mai fost trimise în şomaj alte 799 de persoane.

„Am purtat, vineri, discuţii cu conducerea Combinatului Mechel Câmpia Turzii şi cu cea a sindicatului, la sediul combinatului. Din păcate, concluziile întâlnirii nu sunt îmbucurătoare, ni s-a comunicat intenţia conducerii combinatului de a disponibiliza peste 800 de persoane, astfel încât să mai rămână doar 238 de angajaţi. Ce va rămâne din combinat se va transforma în secţie externă a Ductil Steel Buzău, iar la Câmpia Turzii va fi, practic, un punct de lucru. E o tragedie socială la Câmpia Turzii dacă intenţia se va concretiza, şi nu se va întâmpla nimic în perioada următoare", a spus Vuşcan, citat de Mediafax.

Acesta a reproşat conducerii Mechel Câmpia Turzii că nu a dat dovadă de „sinceritate" pe parcursul mai multor runde de discuţii legate de situaţia de la combinat.

„În 5 septembrie am convocat o întâlnire cu consumatorii de produse metalurgice pentru ca Mechel să poată încheia contracte, dar am văzut că strategia lor era alta, ei erau hotărâţi să facă disponibilizări şi să conserve o parte din capacităţile de producţie. Dacă acestea se vor închide, vor fi foarte greu de redeschis de către cineva", a mai spus prefectul judeţului Cluj.

Acesta a spus că va încerca să întoarcă intenţia de disponibilizare, urmând să fie organizată săptămâna viitoare o întâlnire cu conducerea Mechel Câmpia Turzii la care să participe şi premierul Victor Ponta.

„Vrem să îl invităm pe dl. Ponta la o întâlnire, iar acţionariatul rus de la Mechel a reacţionat pozitiv şi sunt de acord. Trebuie să vedem în ce măsură şi-au respectat clauzele contractuale sau nu. Nu avem voie să lăsăm ca acele capacităţi de producţie să fie oprite", a precizat Vuşcan.  

Liderul de sindicat din combinat, Ioan Pascu, consideră că intenţia conducerii Mechel este de „a pleca din România".

"Nu îi mai interesează comenzile, ci să plece din România. Noi am crezut în spusele lor, că nu au comenzi, dar închid şi pleacă, sunt în tratative să vândă tot", a precizat Pascu.

Directorul Agenţiei Judeţeane de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, care a participat alături de prefect la discuţiile de la Mechel, a declarat la rândul său că în cazul a 250 de disponibilizaţi se va accesa un proiect similar celui de la Nokia Jucu.

„Avem în vedere realizarea unui proiect european pe Fondul European de Ajustare la Globalizare, ca în cazul Nokia Jucu, dar mult mai bun. Vrem să intervenim în zonă cu măsuri concrete pentru a reintegra oamenii pe piaţa muncii. Este vorba de 250 de persoane de la Mechel Câmpia Turzii, iar restul vor intra în măsuri active de protecţie socială", a precizat Don.

La întâlnirea de vineri de la Mechel Câmpia Turzii au mai fost prezenţi, pe lângă prefectul Ioan Vuşcan şi şeful AJOFM Cluj, Daniel Don, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca, şi primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga.

Combinatul Mechel Câmpia Turzii a început în luna iunie disponibilizarea, în etape, a 799 de angajaţi, procesul urmând să se încheie pentru aceştia în luna septembrie. În unitate îşi mai desfăşoară activitatea 1.050 de persoane.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite