Unii părinţi clujeni cer amânarea înfiinţării clasei zero din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La dezbaterea pe tema clasei zero de la Cluj a participat şi universitarul Daniel David
La dezbaterea pe tema clasei zero de la Cluj a participat şi universitarul Daniel David

Sala de conferinţe a stadionului Cluj Arena a găzduit azi, de la ora 13.00, o dezbatere publică pe tema clasei zero. La discuţii au participat părinţi, profesori, educatori, directori de şcoli şi grădiniţe, ONG-uri, parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiei locale.

Grupul de iniţiativă „Lobby Transilvania", alături de Mensa România, Fundația Părinți Clujeni şi Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest a organizat azi o dezbatere pe stadionul Cluj Arena pe tema înfiinţării şi funcţionării clasei zero. Organizatorii audierii şi-au propus să ofere soluţii la o serie de întrebări la care încă nu s-au găsit răspunsuri. Opiniile enunţate vor fi incluse într-un raport ce va fi trimis Ministerului Educaţiei şi celor ce au atribuţii de decizie în domeniu.

Peste o sută de clujeni au participat azi la dezbatere, iar părerile au fost, cum era de aşteptat, împărţite. Unii au susţinut că e mai bine pentru copii ca această clasă să rămână în cadrul grădiniţei întrucât unitatea are deja dotările necesare, alţii cred că şcoala ar trebui să o găzduiască. Unele voci au spus că înfiinţarea clasei zero ar trebui amânată până anul şcolar viitor când totul ar trebui să fie, teoretic, pregătit.

 „Susţin păstrarea clasei zero sau clasei pregătitoare în grădiniţe deoarece acestea dispun de resursele materiale necesare. Propun efectuarea unui studiu privind estimarea costurilor şi aplicarea clasei zero din anul şcolar următor doar după dotarea corespunzătoare a şcolilor", spune Adela Andrei, director adjunct al grădiniţei „Gina" din Cluj-Napoca.

În acest sens, şi alţi dascăli au avut argumente pro. Directorul grădiniţei particulare „Helen", Elena Avram, a afirmat că această clasă pregătitoare ar trebui să funcţioneze în cadrul grădiniţei deoarece se îndeplinesc toate condiţiile, atât logistic, cât şi din punctul de vedere al pregătirii resurselor umane.

Dacă unii părinţi şi unele educatoare (Carmen Goron) cred că ar fi mai bine amânarea înfiinţării clasei zero pentru anul şcolar viitor, alţii precum parlamentarul Adrian Gurzău susţin că această clasă e un pas înainte ce ar trebui făcut acum.

Şcoala Internaţională, un exemplu că se poate

Profesoara Simina Bejenaru de la Şcoala Internaţională din Cluj-Napoca nu crede că toate şcolile din Cluj sunt pregătite să găzduiască această clasă. Şcoala Internaţională a dezvoltat un program destinat trecerii din clasa a IV-a într-a V-a care a constat în ore pe care profesorii de anumite discipline le-au petrecut cu copii pentru a face tranziţia mai uşoară de la ciclul primar la gimnaziu.

Văzând că a dat roade au făcut la fel şi cu copiii de la grădiniţă care au trecut în clasa I. „Noi am păstrat şi la clasa I covoraşul şi jocurile, iar la noi clasa I şi grupa pregătitoare sunt la acelaşi etaj. Facem asta de 7-8 ani", explică Simina Bejenaru.

Atenţie la mobilier!

Un semnal de alarmă privind cum ar trebui să fie mobilierul l-a tras un kinetoterapeut, părinte totodată. „În ultimii ani s-au înmulţit cazurile de tulburări de statică verticală la copii din cauza statului pe scaun şi a felului în care este purtat ghiozdanul. În clasa pregătitoare nu ar trebui să fie bănci, ci mobilier adecvat, 2-3 saltele pentru relaxare, nu pentru dormit, iar în curţile şcolilor, aparate pentru exerciţii fizice. Având în vedere implicarea lentă şi uneori dezinteresată a autorităţilor, cerem amânarea punerii în practică a clasei zero pentru acest an, poate şi pentru următorul", este de părere Gabriela Barbu.

 

 

 

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite