FOTO Atentat cu vopsea la clădirile Universităţii de Artă din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesajul „Fraudă“ a fost scris cu vopsea roşie pe mai multe clădiri ale Universităţii de Artă şi Design, printre care şi Casa Matia. Patru sedii ale Universităţii de Artă şi Design (UAD) au fost mâzgălite azi-noapte. Autorul, rămas necunoscut până la închiderea ediţiei, a scris cu spray roşu cuvântul „Fraudă” pe zidurile clădirilor.

Casa Matia, în care funcţionează Catedra de Discipline Teoretice, clădirea Departamentul de Pictură din Parcul Central, clădirea Departamentului Foto/Video din cartierul Zorilor, precum şi sediul central ale Univeristăţii de Artă şi Design, situat în Piaţa Unirii, nr. 31, sunt cele patru clădiri mâzgălite azi-noapte. Actele de huliganism s-au petrecut azi-noapte.

Atac la imaginea UAD

Reprezentanţii instituţiei cred că ar putea fi vorba de cineva care studiază la una dintre facultăţi sau un fost absolvent supărat pe UAD. „Ar putea fi oricine, vă daţi seama. Tot aseară au fost vopsiţi pereţii şi celorlalte facultăţi, pictură şi foto/video“, ne-a spus Alice Iliescu, purtătoarea de cuvânt a UAD.

Rectorul Radu Solovăstru a convocat, azi, o şedinţă cu conducerea. „Credem că este vorba despre un atac, despre o acţiune concertată, dar nu avem nici cea mai mică idee cine ar putea fi autorul. Am organizat o şedinţă să încercăm să ne gândim la posibile persoane care ar putea să facă acest gest. Am sesizat şi Poliţia. Nu ştim care ar fi putut să fie motivul”, a spus acesta, citat de Mediafax.

image

Reprezentanţii Primăriei vor analiza imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraş. „Imaginile din toate locaţiile vor fi verificate, însă doar la cererea poliţiei, deoarece e de competenţa lor să verifice asemenea fapte“, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Potrivit lui Solovăstru, a fost făcută o sesizare la Poliţie, oamenii legii demarând cercetările.

Au vandalizat un monument al Clujului

Cei care au comis actele de huliganism nu au atentat doar la imaginea UAD, ci şi la patrimoniul oraşului, Casa Matia fiind cea mai veche casă din oraş şi o clădire monument. Aici s-a născut, potrivit tradiţiei, Matia Corvin, la 23 februarie 1443, cel care la vârsta de 17 ani a fost ales regele Ungariei.

Portarul nu a auzit nimic

Portarul Casei Matia se afla în incinta clădirii azi-noapte, când a avut loc actul de huliganism, însă nu a auzit nimic. „Portarul păzeşte incinta clădirii. Dacă ar fi auzit ceva ar fi ieşit, dar nu a văzut decât dimineaţa“, a precizat Alice Iliescu.
Potrivit acesteia, nu au mai fost înregistrate asemenea cazuri la UAD. Inscripţiile au fost deja acoperite cu var, însă ele sunt în cotninuare vizibile de aproape.

„Credem că este vorba despre un atac, despre o acţiune concertată, dar nu avem nici cea mai mică idee cine ar putea fi autorul” , Radu Solovăstru, rector UAD

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite