Ciopleşte de aproape jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Badea Alexe ciopleşte lemnul cu o bardă mai bătrână decât el
Badea Alexe ciopleşte lemnul cu o bardă mai bătrână decât el

Alexe Mariş din Mărişel le-a arătat clujenilor că şi în secolul al XXI-lea se mai ciopleşte lemnul ca pe vremuri. Badea Alexe, membru în Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, a venit la Cluj weekendul trecut ca să participe la târgul „Produs de Cluj", desfăşurat în parcarea hipermarketului Cora.

Vesel, cu securea în mâna dreaptă şi traista pe umăr, aşa a venit Alexe Mariş, sau „badea Alexe" cum îl zic toţi cunoscuţii, în parcarea hipermarketului Cora, unde a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, târgul „Produs de Cluj". Ciopleşte de la vârsta de 11 ani, adică de 43 de ani, grinzi, bârne, căpriori care se folosesc la construcţia caselor. La târgul clujean şi-a adus două trunchiuri de molid din pădure din care a cioplit două grinzi, spre uimirea orăşenilor care l-au întrebat cum face de ştie unde să lovească lemnul şi cum de nu-şi dă cu securea în picior şi nu se taie. „Mă uitam la el cum ciopleşte şi la lumea care s-a adunat în jurul locului uitându-se fascinată. Trebuie să recunosc că are o eleganţă aparte când lucrează", crede preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni, Viorica Ciobanu.

„Copil sărac cu multă ambiţie"

Născut pe 1 iunie, într-o zodie bună, zice badea Alexe, cioplitorul îşi aduce aminte cum, într-o vară, în copilărie, tatăl său, cioplitor ca şi bunicul său, l-a luat de o parte şi i-a zis că trebuie să înveţe meşteşug. „Aveam 11 ani. Cioplitul lemnului mi se părea tare greu, însă nu m-am dat bătut. Eram copil sărac cu multă ambiţie. Pe-atunci nu erau ţircule (circulare - n.r.) şi motoare electrice, totul se făcea cu mâinile", povesteşte badea Alexe.

image

CLICK PE POZE PENTRU A-L VEDEA PE BADEA ALEXE CIOPLIND

A terminat opt clase după care a făcut o şcoală profesională de lăcătuşi-mecanici, iar vara lucra cu tatăl său la cioplit şi îşi făcea bani de buzunar şi de şcoală. „Făceam bani din cioplit. În trei luni câştigam cam 1.000-1.500 de lei. Mergeam cu tata cu căruţa pe sate şi vindeam bârne, grinzi, căpriori. Când începea şcoala, eu aveam bani", zice cioplitorul. El regretă că, deşi are urmaşi, niciunul nu vrea să ducă mai departe tradiţia familiei, unde, de trei generaţii, lemnul e principala sursă de trai. „Îmi pare rău că nu mai merge tradiţia mai departe. Asta e. Nu mă necăjesc cât să-mi crească tensiunea", spune cu haz meşterul.   

Cunoscut pe youtube

Badea Alexe face cam 2.000-2.5000 de euro anual. „Nu mă pot plânge, că se câştigă un ban fain. M-ar bate Dumnezeu dacă aş zice că îmi merge rău", zice badea Alexe. În luna iunie a fost la Bucureşti, la o demonstraţie de cioplit. Studenţii de la facultatea de arhitectură din capitală l-au ajutat să care lemnul. „Mi-au cărat buşteanul şi m-au filmat în timp ce ciopleam şi oamenii se uitau la mine. Mi-au zis că au urcat filmul pe un site youtube", povesteşte cioplitorul din comuna clujeană Mărişel.

Târg „Produs de Cluj"

Parcarea hipermarketului Cora a găzduit, weekendul trecut, o nouă ediţie a târgului „Produs de Cluj". Mii de clujeni au admirat şi cumpărat produsele tradiţionale făcute în judeţ - miere, brânză, telemea, ceapă, papuci şi veste din piele de oaie, podoabe din lemn şi macramea etc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite