Cine este singura şoferiţă din Campionatul clujean de Automobilism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ildi Rus este singura reprezentantă a sexului frumos înscrisă la Campionatul Judeţean de Automobilism. Deşi practică acest sport de mai puţin de un an, a câştigat déjà un titlu de „om al cursei“.

„În public am mai auzit comentarii gen «pe asta nu o fotografiez, că e femeie» sau «mare lucru n-o să facă»”, mărturiseşte Ildi Rus, singura femeie înscrisă în Campionatul Judeţean de Automobilism. Lucrurile se schimbă, însă, pe pistă, acolo unde concurează cot la cot cu piloţi mult mai experimentaţi, pe care nu de puţine ori a reuşit să-i uimească. La prima etapă a Campionatului Judeţean de Automobilism, care a avut loc în luna februarie, a reuşit să parcurgă un tur de pistă cu cel mai bun timp, în defavoarea reprezentanţilor sexului puternic.

Pata de culoare


Deşi intrată de puţin timp în circuit, ea a reuşit să le câştige respectul celorlalţi piloţi din campionat. „E un avantaj tehnic vorbind. Sunt menajată. Când am nevoie de un ajutor, primesc informaţii exacte, pe când ei se mănâncă între ei şi se «ajută» ca să se descalifice reciproc, că doar suntem totuşi într-un concurs”, spune glumind Ildi, de profesie consilier financiar. Ildi a „condus” pentru prima oară când avea doar şapte ani, în braţele tatălui ei. Deşi este pasionată de şofat încă de mică, şi-a luat carnetul de conducere abia la 20 de ani. „Mi-am dorit enorm de mult ca şcoala de şoferi să mi-o finanţez din resurse proprii. Era o pasiunea de-a mea, iar acest lucru era pentru mine foarte important”, explică ea.
Ştia încă de pe atunci că doreşte să facă automobilism, însă abia anul trecut şi-a văzut visul cu ochii, atunci când a fost sigură că îşi permite să-şi autofinanţeze pasiunea: „Ştiam că asta vreau să fac, dar eram şi foarte conştientă că e un sport costisitor şi că neavând experienţă nu-mi voi găsi la început sponsori”.

Cel mai ghinionist pilot

Rompetrol Rally Challenge a fost prima competiţie la care a luat startul, în septembrie 2010, fiind singura femeie dintre cei 30 de participanţi la etapa de la Constanţa. Au urmat apoi alte competiţii de profil precum Rotary Rally Gherla, unde s-a clasat la mijlocul clasamanetului, din 37 de concurenţi, sau la Satu Mare, unde a câştigat locul al patrulea, la categoria ei. La competiţia din Cluj-Napoca, Ildi a fost declarată „omul cursei”. Chiar dacă se poate lăuda deja cu câteva performanţe notabile, clujeanca a obţinut recent şi un titlu de care este mai puţin mândră, la Rally Sprint Satu-Mare. „Au fost condiţii foarte dificile, toată ziua a plouat. Într-una dintre curbe, n-am reuşit să redresez la timp maşina şi m-am izbit de un parapet. Mi-am făcut zob maşina. Am primit titlul pentru cel mai ghinionist pilot. Când am auzit, era să leşin. Parcă nu era suficient ce mi-a întâmplat”, se autorionizează clujeanca.

Profil:
Data şi locul naşterii:
9.01.1986, la Turda
Educaţie: Licenţiată în Ştiinţe Economice
Familie: Necăsătorită

Ce-i place:
„Îmi place foarte mult să citesc, de cărţi de specialitate, auto, până la cele ce ţin de artă, management, leadership sau comunicare. Îmi place să merg la teatru, iar de curând m-am apucat de înot”
Ce nu-i place:
„Nu-mi place cum sunt privite femeile la volan, în momentul în care fac o greşeală, greşeală pe care o poate face oricine, indiferent dacă e femeie sau bărbat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite