Nokia, MOL şi Terapia sunt performerii economiei clujene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj a premiat, astăzi, 62 de firme locale care au avut rezultate financiare pozitive. Treisprezece dintre acestea se află printre primele 50 de societăţi din România, în ordinea profitului brut realizat. Topul nu ia în calcul şi societăţile financiar-bancare, astfel se explică absenţa din clasament a Băncii Transilvania.

Topul la nivel naţional a fost realizat de Consiliul Naţional pentru IMM-uri. Potrivit acestuia, în anul fiscal trecut, cel mai mare profit, peste 192 de milioane de lei, l-a obţinut, în judeţul Cluj, compania Nokia România. Cifra de afaceri a fabricii de telefoane mobile s-a ridicat la peste 4,3 miliarde de lei, anul trecut, iar numărul de angajaţi a fost de 1.670. Pe locul doi se află Mol România Petroleum, cu peste 88 de milioane de lei profit, o cifră de afaceri de aproape 1,9 miliarde de lei şi 165 de angajaţi la Cluj.

Locul trei este ocupat de Terapia SA, cu un profit de aproximativ 49 de milioane de lei, cifră de afaceri de peste 260 de milioane de lei şi 782 de angajaţi. Cele trei societăţi menţionate mai sus sunt considerate întreprinderi mari. Cât despre cele mijlocii, cea mai bine cotată firmă clujeană este Electrogrup SA, cu un profit de peste 22,5 milioane de lei, o cifră de afaceri de peste 85 de milioane şi 218 angajaţi.

La secţiunea întreprinderilor mici, pe locul 1 se află Bimet SRL, cu un profit de 31,2 milioane de lei, iar la capitolul microîntreprinderi, primul loc este ocupat de Tero Edil SA, o firmă cu doar patru angajaţi, o cifră de afaceri de 22,4 milioane de lei şi un profit de 3,1 milioane de lei. Există şi o secţiune a firmelor nou înfiinţate, dintre care cel mai bine s-a descurcat, în 2009, CBC Laboratories SA cu 27 de angajaţi şi 4,2 milioane de lei profit. În top nu au fost incluse înstituţiile financiar- bancare.

Un sfert au ieşit din top

Pe lângă recunoaşterea în topul naţional, în funcţie de cifra de afaceri, firmele locale au fost laureate, astăzi, şi la Cluj, pentru eficienţa raportului dintre cifra de afaceri, profit şi număr de angajaţi. „Faţă de anul anterior, în topul actual nu se mai regăsesc 25% din firme, însă au intrat alte 20% de firme noi. Practic, este un indicator de cum au mai trecut peste un an de criză", a declarat pentru „Adevărul de Seară" Augustin Feneşan, preşedintele APM Cluj.

Astfel, în topul celor mai eficiente firme clujene se află, la capitolul întreprinderi mari, Farmec SA, cunoscut producător de cosmetice, Compania de Salubritate Brantner Vereş şi Sakura Security SRL, o firmă de contabilitate. Cea mai eficientă întreprindere de talie mijlocie din Cluj a fost desemnată I&C Transilvania Construcţii din Turda, în timp ce prima din topul firmelor mici este Eda Comtrans SRL, iar la microîntreprinderi, Emuge Franken Tools România.

Potrivit lui Augustin Feneşan, domeniul construcţiilor este în continuă scădere a activităţii şi profitabilităţii. În schimb, este în creştere producţia industrială şi exportul acestor produse realizate la Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite