Cluj: Cine vrea sport vine la şcoală după ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cine vrea sport vine la şcoală după ore
Cluj: Cine vrea sport vine la şcoală după ore

Liceenii vor putea face educaţie fizică în plus doar după orele de curs, dacă directorii şcolilor vor decide să organizeze  astfel de activităţi. Profesorii clujeni de educaţie fizică din învăţământul liceal sunt revoltaţi cu privire la faptul că pentru anul şcolar 2009-2010 este prevăzută o singură oră de sport pe săptămână.

Diminuarea numărului de ore de educaţie fizică i-a revoltat pe profesorii de specialitate clujeni, care susţin vehement că o singură întâlnire a liceenilor cu sala de sport este insuficientă şi ineficientă. „E inadmisibil ce se întâmplă. O singură oră de sport nu este suficientă pentru dezvoltarea armonioasă a corpului unui tânăr, mai ales în condiţiile în care la clasă aveam deja o mulţime de elevi supraponderali”, a declarat Corina Mora, profesor de sport la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Cluj-Napoca.

Cine vrea sport, vine la şcoală după ore

Potrivit purtătorului de cuvânt al inspectoratului şcolar judeţean, Anca Radu, la această oră obligatorie, prevăzută în planul de învăţământ, se vor putea adăuga, alte două, pentru pregătirea echipelor reprezentative ale liceului sau la solicitarea elevilor, aceştia vor putea practica încă o oră de sport. Aceste ore suplimentare de educaţie fizică şi sport vor putea fi făcute, însă, doar în afara orelor de curs.

Decizia organizării unor ore suplimentare rămâne la latitudinea conducerii liceelor. Profesorii clujeni nu cred, însă, în această soluţie. „Copiii abia aşteaptă să ajungă acasă, nu cred că se vor mai întoarce după-masă pentru orele de sport. E grav ce se întâmplă, în câţiva ani, vom avea o generaţie cu copii bolnavi, dacă asta e direcţia în care ne îndreptăm”, a explicat Anamaria Pop, profesor de sport al Colegiului Naţional „George Bariţiu”. În plus, profesorii de educaţie fizică vor rămâne fără ore. „După 33 de ani de profesorat, am ajuns să fiu nevoită să-mi întregesc catedra în altă parte, pentru că nu mai am ore suficiente”, a mai spus Anamaria Pop.

Unii directori vor sport, alţii nu

Mariana Dragomir, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” împărtăşeşte opinia profesorilor de sport şi a iniţiat deja propunerea de funcţionare în cadrul instituţiei pe care o conduce a patru cercuri sportive, de handbal, fotbal, aerobic şi dans sportiv. Acestea ar trebui să se desfăşoare o dată pe săptămână, timp de două ore.

„Am făcut o pretestare printre elevi referitor la ce şi-ar dori să facă. Vom vedea, însă, concret cum se vor desfăşura după ce vom vedea câţi elevi îşi vor dori să participe în cadrul acestor ore. E o decizie proastă, mai ales dacă luăm în considera câţi elevi cocoşaţi avem şi cum se mişcă ei”, a concluzionat Dragomir.

Elevii care studiază la Liceul Teoretic „Eugen Pora” nu vor avea parte, însă, de asemenea cercuri sportive. „Noi oricum nu avem condiţii , nu avem o sală de sport. Nu e în regulă nici să ţii copilul zece ore la şcoală, pentru că au oricum un program foarte încărcat”, este de părere Dorina Bora, directorul liceului.

S-a redus numărul de ore de sport

Elevii de liceu au prevăzut în trunchiul comun, în anul şcolar 2009-2010, o singură oră de educaţie fizică şi sport, faţă de cele două la care participau anul trecut liceenii din clasele a IX-a şi a X-a. În anul şcolar anterior elevii din clasele a XI-a şi a XII-a aveau prevăzută tot o singură oră de sport în planul cadru de învăţământ, însă la aceasta se mai adăuga încă una ca disciplină opţională, în funcţie de profil.

Elevii din clasele I – VII vor avea în trunchiul comun două ore de sport, pe când cei din clasa a VIII-a una singură, plus una opţional.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite