Cinci case dintr-o comună clujeană sunt în pericol de prăbuşire în urma inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci case din comuna clujeană Sic sunt în pericol de prăbuşire, în urma inundaţiilor care au avut loc miercuri, iar ploile abundente au activat o alunecare de teren, familiile care locuiau în zonă fiind mutate la rude.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Prefectura Cluj, experţii tehnici vor verifica imobilele aflate în pericol de prăbuşire.

"Autorităţile vor debranşa de la reţeaua de alimentare cu energie electrică toate imobilele afectate de viitură, iar casele aflate în pericol de prăbuşire vor fi izolate prin semnalizare corespunzătoare şi interzicerea accesului în zonă pentru a evita accidentele. În zilele următoare, experţi tehnici atestaţi şi reprezentanţii Primăriei vor expertiza imobilele identificate ca fiind în pericol de prăbuşire şi vor fi luate măsuri de reparaţii şi consolidare, atât în cazul caselor afectate, cât şi în zona în care s-au semnalat alunecări de teren", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Primăria comunei Sic va informa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă despre evoluţia situaţiei şi modul de îndeplinire a măsurilor dispuse, până la 30 iulie 2010.

Prefectura Cluj a trimis, joi dimineaţa, o comisie de evaluare în comuna Sic, în urma solicitării trimise de către primarul comunei, Ioan Sallai, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procesului verbal de constatare, pe raza comunei Sic, din cauza precipitaţiilor abundente produse miercuri, s-au format scurgei de pe versanţi, iar sistemul de şanţuri şi rigole, inclusiv canalul de dirijare a apelor pluviale nu au făcut faţă volumului mare de precipitaţii.

"Din cauza evenimentelor meteorologice periculoase, de scurtă durată, au fost inundate aproximativ 200 de locuinţe şi anexe gospodăreşti, o biserică, trei magazine din comună, aproximativ cinci kilometri de drum comunal a fost spălat de apă, iar aproximativ 40 de hectare de terenuri agricole au fost inundate", se arată în comunicat.

Cinci case, patru din lemn şi una din cărămidă, sunt în pericol de prăbuşire, iar în zona imobilelor cu numere curpinse între 104 şi 131 ploile abundente au activat o alunecare de teren, după cum s-a constatat la evaluarea de joi, iar familiile care locuiau în zonă au fost mutate la rude.

Din comisia de evaluare fac parte reprezentanţi ai ISU Cluj, ai Direcţiei Generale de Construcţii Cluj, ai Sistemului de Goposdărirea Apelor, ai RAADPP Cluj, precum şi primarul din Sic, Ioan Sallai, viceprimarul din Sic Pop Marton şi un reprezentant al Prefecturii Cluj.

Două case s-au dărâmat, alte peste 200 au fost afectate şi mai multe drumuri au fost distruse, în urma inundaţiilor produse, miercuri, în localitatea clujeană Sic.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite