FOTO Cinci candidaţi la şefia Universităţii „Babeş-Bolyai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un academician - Ioan Aurel Pop, un prorector - Cristina Ciumaş şi alţi trei profesori universitari - Daniel David, Decebal-Radu Ciurchea şi Enikö Vincze, şi-au depus candidatura la funcţia de rector al Universităţii „Babeş-Bolyai".

Cinci profesori universitari din mai multe domenii au intrat în cursa pentru funcţia de rector al Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB). Dacă specialistul în psihologie Daniel David şi academicianul Ioan Aurel Pop (Facultatea de Istorie) au fost primii care şi-au anunţat intenţia de a candida, în schimb, profesorii Cristina Ciumaş (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor), Decebal-Radu Ciurchea (Facultatea de Fizică) şi Enikö Vincze (Facultatea de Studii Europene), au aşteptat până ieri, în ultima zi de depunere a candidaturilor, să-şi declare oficial planurile. Fiecare candidat a depus la sediul UBB câte o declaraţie de candidatură, un CV, o listă cu lucrările ştiinţifice publicate şi programul managerial pe care l-au gândit. Aceste programe sunt publice şi pot fi citite pe http://www.ubbcluj.ro/ro/despre/publice/alegeri.

Alegerile au fost programate la 1 martie şi se vor desfăşura între orele 9.00 şi 17.00. „Vor vota aproximativ 1.600 de persoane: 1.384 de profesori, în jur de 150 de reprezentanţi ai studenţilor şi 72 de cercetători. Dacă va fi cazul se va organiza a doua tură de alegeri pe data de 8 martie, între orele 9.00 şi 17.00", explică purtătorul de cuvânt al UBB, Cristina Nistor.

„Universitatea trebuie depolitizată"

Reporterul de la „Adevărul" i-a întrebat pe candidaţi de ce vor să conducă cea mai mare universitate din Ardeal.

image

Click pe poze pentru a vedea care sunt cei cinci candidaţi la funcţia de rector a UBB

Unul dintre cei mai cunoscuţi candidaţi este psihologul Daniel David (39 de ani), şeful catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, directorul fondator al Clinicii de Psihologie „Babeş-Bolyai-PsyTech", preşedintele filialei Cluj a Colegiului Psihologilor din România. „O să fie o competiţie interesantă. Eu propun şi reprezint altceva şi acum avem ocazia, dacă dorim, să scăpăm pentru totdeauna de tradiţia în care politicul şi spălatul rufelor subjugă academicul în UBB. Astfel putem intra în normalitate redând universitatea universitarilor (...) Universitatea trebuie depolitizată", scrie Daniel David în programul său.

Acesta spune că în luna august 2011 nici nu-i trecea prin minte să candideze, şi că după discuţii cu colegii, care i-au propus să candideze, a început să se gândească mai serios. „Cred că structura universitară trebuie regândită şi reorganizată, altfel vom rămâne o universitate a secolului al XX-lea. Dacă vrem o universitate de top, competitivă la nivel mondial, trebuie să facem o serie de modificări", consideră psihologul. Mai crede că fie va câştiga detaşat, fie va pierde fără drept de apel.

Cel mai tânăr academician român

Cel de-al doilea care şi-a depus candidatura a fost profesorul universitar doctor Ioan Aurel Pop (57 de ani), de la Facultarea de Istorie. El este specializat în Istoria medievală. Candidatul este şi director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, al Centrului Cultural Român din New York, dar şi al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

El este cel mai tânăr membru titular al Academiei Române. „Pregătirii universitare îi datorez cele mai importante succese profesionale pe care le-am obţinut în viaţă, inclusiv cea mai înaltă recunoaştere a valorii de specialitate posibile în România, adică alegerea mea ca membru, mai întâi corespondent şi apoi titular, al celui mai prestigios for cultural-ştiinţific, Academia Română. (...) Mi-am depus candidatura şi spre a nu rămâne dator <<mamei care m-a hrănit>> ( traducerea noţiunii de Alma Mater, care are înţelesul de universitate -  n.r.). Dacă va fi să fie, voi fi mulţumit ca după o datorie împlinită, iar dacă nu, mă voi consola cu gândul că viaţa oamenilor nu trebuie judecată numai după ceea ce au reuşit, ci şi după puritatea intenţiilor lor", mărturiseşte academicianul.

În programul său, Pop şi-a propus promovarea Universităţii în ţară şi lume, reevaluarea rolului educativ al instituţiei, încurajarea cercetării ştiinţifice şi a creaţiei originale, crearea unui program de asistenţă socială pentru studenţi şi profesori tineri prin care să fie construite cămine-locuinţe pe terenuri deţinute de UBB.

Un economist rector

Un alt candidat este prorectorul UBB, profesorul universitar doctor Cristina Ciumaş (44 de ani), care predă la catedra de Finanţe a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. „Beneficiez de tinerețea mea, dar, în același timp şi de o pregătire matură în domeniul managementului financiar universitar, de o capacitate validată de <<a învăța>>, iar învățarea din eficiența, gândirea sau opiniile altora, din țară sau din străinătate, va fi, în continuare, opțiunea mea", îşi motivează prorectorul decizia de a lupta pentru funcţia de rector a UBB.

Proiectul său managerial are ca obiectiv principal ideea că suportul financiar trebuie să asigure mediului academic „puterea creatoare către expresii superioare".

Multidiversitate la universitate

Un alt candidat este profesorul universitar Enikö Vincze, care este specializată pe antropologie socio-culturală şi predă la Facultatea de Studii Europene. „Candidez pentru că consider că e un moment bun, propice schimbărilor. Trebuie să intrăm în dialog. Cred că am ceva de adăugat", a declarat Enikö Vincze. Proiectul său e structurat pe următoarele idei: dezvoltarea UBB ca o „multidiversitate de calitate unde predarea şi cercetarea să fie inseparabile", pe recunoaşterea misiunii sociale a universităţii ca bun public şi  pe acceptarea unui management al schimbării.

Fără criterii bibliometrice


„E un moment în care vechile structuri post-decembriste pot fi destructurate", este de părere profesorul universitar doctor Decebal-Radu Ciurchea de la Facultatea de Fizică. Acesta susţine că universitatea trebuie să găsească fonduri speciale de atragere a cercetătorilor străini interesaţi de metodele ştiinţifice ale profesorilor clujeni. Fizicianul mai zice că recent s-a dezvoltat, pornind de la Cluj, o nevroză a lucrărilor „ISI" cu cheltuieli enorme, care nu este decât un criteriu bibliometric, nu un reper ştiinţific.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite