Cinci ani de închisoare cu executare pentru deputatul PNL Virgil Pop. ICCJ i-a respins recursul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci ani de închisoare cu executare pentru deputatul PNL Virgil Pop
Cinci ani de închisoare cu executare pentru deputatul PNL Virgil Pop

Deputatul PNL Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, are de executat cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) respingând, luni, recursul parlamentarului.

Deputatul Pop are de executat cinci ani de detenţie, ICCJ urmând să întocmească formalităţile şi să transmită luni seara Poliţiei de domiciliu actele pentru a fi încarcerat condamnatul, potrivit Mediafax.

Totodată, instanţa supremă a dispus condamnarea Adinei Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trei ani de închisoare pentru spălare de bani. În cazul acesteia, judecătorii instanţei supreme au dispus suspendarea executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Potrivit instanţei de fond, care a decis condamnarea la cinci ani a policianului, hotărâre menţinută joi de completul de cinci judecători al ICCJ, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea să recunoască faptele de corupţie de care a fost acuzat, în schimb a încercat să ascundă adevărul prin influenţarea complicelui să mintă procurorii, o pedeapsă cu executare fiind singura capabilă să-l "reeduce" pe demnitar.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci magistraţi, care s-a pronunţat luni.

Dat în judecată în 2008

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, el fiind ales atunci în colegiul 8 Turda. Dosarul a ajuns astfel la instanţa supremă, care a început în 8 mai 2009 dezbaterile în procesul deputatului Virgil Pop.

A cerut bani pentru a pune o "vorbă bună"

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Virgil Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător. Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Virgil Pop deţine un apartament de 60 de metri pătraţi în Turda, cumpărat în anul 1993. În 2007, a încheiat un contract de împrumut cu BRD Cluj de 30.000 de euro. Anul trecut, Virgil Pop a realizat un venit total de 51.622 de lei, reprezentând indemnizaţia de deputat. În plus, soţia sa a obţinut 18.000 de lei, în aceeaşi perioadă, fiind economist la Electrica Transnord. Pop este asociat al firmei Eddan Consult SRL din Turda.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite