Chirurgii români: „Roboţii sunt în chirurgie ca să rămână aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima conferinţă de chirurgie robotică din România s-a desfăşurat, ieri, în capitala Ardealului. Concluzia manifestării: viitorul chirurgiei are în prim-plan instrumentele high-tech. În acest moment, în ţară există trei roboţi „Da Vinci”, doi la Bucureşti şi unul la Cluj.

Citeşte şi VIDEO Un robot-vedetă a înlocuit chirurgii clujeni (GALERIE FOTO)

Vezi o galerie foto cu robotul Da Vinci

Medicii specialişti din ţară care operează cu ajutorul roboţilor au fost prezenţi la Cluj, ieri, unde a avut loc prima conferinţă de chirurgie robotică din ţara noastră, în cadrul  celei de-a XXV-a edţii a Congresului Naţional de Chirurgie. Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, Institutul Clinic „Fundeni“ şi Spitalul „Floreasca“ sunt singurele instituţii medicale din ţară care au în dotare, 24 de ore din 24, roboţii de ultimă generaţie „Da Vinci“. Sistemul este format din mai multe „braţele“ care sunt dirijate cu ajutorul unui joystick, manevrat de un medic specializat. Acesta priveşte prin lentilele microscopului care redă imaginea tridimensională a spaţiului în care operează. Un astfel de aparat costă 2 milioane de euro.

„Da Vinci“ a operat fără greşeală la Cluj

Clujenii sunt, alături de bucureşteni, singurii din ţară care pot fi operaţi, în propriul oraş, cu ajutorul robotului „Da Vinci”. În plus de aceasta, operaţiile sunt gratuite, întrucât spitalul clujean face parte dintr-un program naţional.

Medicul Nicolae Constantea, managerul Spitalului Municipal Cluj, cel care operează cu ajutorul robotului, spune că deşi costurile de întreţinere ale acestuia sunt ridicate, rezultatele operaţiilor realizate cu ajutorul lui DaVinci sunt mult mai bune decât în cazul intervenţiilor clasice. Mai mult, Constantea a  susţinut: „Robotul poate scădea sau chiar elimina numărul cazurilor de malpraxis înregistrate anual la nivel naţional“. El a dat ca exemplu cei 69 de pacienţi care au fost operaţi la Cluj cu „Da Vinci“, din luna noiembrie 2009, de când a fost pus în funcţiune. Robotul a fost folosit în cazul persoanelor care sufereau de colecistită cronică sau pancreatită, până la tumori sau intervenţii la pacienţi care suferă de obeziate. Toate operaţiile au fost un succes.

Clujul, cu un pas în viitor

Întrebat de viitorul chirurgiei clujene, Constantea crede că nu orice operaţie poate fi realizată cu ajutorul robotului. „Nu cred că ar fi nevoie de un asemenea robot în fiecare spital din Cluj, deoarece ar fi nefolositor, dar cu siguranţă viitorul constă în această tehnologie”, a completat medicul. La Cluj, o astfel de tehnologie a fost folosită, la începutul acestui an, la Institutul de Urologie si Transplant Renal, unde o echipă de chirurgi coordonată de medicul Mihai Lucan a reuşit să efectueze două transplanturi de rinichi, cu ajutorul unui robot DaVinci împrumutat de la Bucureşti.

Constantea a arătat că totuşi, în ţara noastră această tehnologie este la început. „În Italia, sunt cei mai mulţi roboţi chirurgicali activi. Până şi în Cehia sunt mai mulţi ca la noi, ei au opt”, a spus Constantea.

„Robotica este o realitate“

„Dexteritatea de care dă dovadă robotul, cât şi controlul şi rezultatele foarte bune au făcut din DaVinci un aparat râvnit de toţi chirurgii din ţara noastră“, a susţinut Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.  Acesta crede, de asemenea, că există operaţii la care robotul îşi va găsi tot mai mult utilitatea. „Robotica este o realitate. În SUA, 70% din operaţii sunt efectuate cu acest robot. În concluzie, pot spune că roboţii sunt în chirurgie ca să rămână aici”, a conchis doctorul.

Operaţiile cu ajutorul robotului sunt gratuite, întrucât fac parte dintr-un program naţional

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite