Chirii piperate la Primărie
0Primăria Cluj-Napoca îşi închiriază spaţiile comerciale cu preţuri uneori mai mari decât cele de pe piaţa imobiliară. Chiriile pentru spaţiile comerciale deţinute de Primărie nu mai sunt de ceva vreme un chilipir pentru nimeni.
Primăria închiriază un metru pătrat din spaţiile comerciale deţinute cu sume cuprinse între opt euro şi circa 21 de euro, practic la fel cu sumele restului pieţei imobiliare. Pe site-ul imobiliare.ro, un spaţiu comercial ultracentral, de 180 mp, demisol şi parter, se cere o chirie lunară de 3.500 de euro, ceea ce înseamnă că metrul pătrat ajunge la 19,4 euro. Un alt spaţiu, tot în centru, de această dată de 772 mp, poate fi închiriat cu doar 8,4 euro pe metru pătrat, adică 6.500 de euro pe lună. La ultimele licitaţii organizate de municipalitate pentru atribuirea contractelor de închiriere a spaţiilor cu altă destinaţie, preţurile finale pe metru pătrat au fost cuprinse între 35 de lei şi 88 de lei pe metru pătrat. Doar din cele cinci spaţii închiriate la ultima licitaţie, Primăria estimează că va încasa lunar 84.619,04 lei.
Chirie de 11.000 de euro pe lună pentru KFC
„Agenţii economici care se arată interesaţi de spaţii spun că preţurile ar mai trebui reduse. În 2009, sumele cerute de primărie erau foarte mici raportate la piaţa de profil. Acum diferenţa nu mai este atât de mare. Sunt mulţi interesaţi dar nu dispun de bani", a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit acesteia, pentru spaţiul de 534, 93 mp , unde la anul se va deschide primul restaurant KFC din centrul oraşului, cei de la US Food Network vor plăti lunar o chirie de peste 20 de euro pe metru pătrat adică în jur de 11.000 de euro. „Preţul de pornire a fost de la 8.000 de euro. S-a ajuns la mult mai mult din cauza contraofertelor", a explicat Oana Buzatu.
Fostul „Pizza Y", prea scump
Spaţiul din centrul oraşului, din Piaţa Unirii nr.2, unde înainte funcţiona Pizza Y, este gol de câteva luni. „Acolo avem disponibili 152,5 mp. La ultima licitaţie nu am avut nicio ofertă. Îl vom rescoate la licitaţie în curând, însă este destul de greu să găsim un chiriaş. Pe lângă chirie, ar fi nevoie de investiţii majore în local. Este scump. Dacă nu eşti KFC sau alt investitor mare cu greu îţi permiţi", a conchis Oana Buzatu.
Pe lângă acest spaţiu, alte nouă aşteaptă încă oferte de închiriere şi vor fi scaose din nou la licitaţie în curând. Cele mai generoase spaţii se găsesc pe strada Observator, de la numărul 1-3, de 280 de metri pătraţi şi pe strada P. Maior, de 87 de metri pătraţi.
Restricţii de activitate
Pe lângă preţuri, unul din motivele pentru care investitorii nu se înghesuie în spaţiile primăriei este şi restricţionarea activităţilor. Din start, spun reprezentanţii municipalităţii, sunt excluse cazinourile şi second-hand-urile.
Primăria are 415 de spaţii comerciale în oraş
La ora actuală, Primăria Cluj-Napoca deţine în total 415 spaţii comerciale în oraş. 23 dintre acestea sunt încă libere şi urmează să fie scoase cât de curând la licitaţie în vederea închirierii, spune viceprimarul municipiului, Laszlo Attila. Printre spaţiile comerciale mari încă disponibile se numără cel de pe strada Căii Ferate, de 224.42 mp, unul de pe Bolyai, de 195 mp, altul pe Paris, de 105 mp, unul pe I.M. Klein, de 209,91 mp şi altul pe Anton Pann, de 125,20 mp.