Cluj: Viaţa în Chinteni, comuna de frunte a judeţului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Viaţa în Chinteni, comuna de frunte a judeţului (GALERIE FOTO)
Cluj: Viaţa în Chinteni, comuna de frunte a judeţului (GALERIE FOTO)

Chinteniul ocupă locul 12 între comunele din ţară şi primul din judeţ ca dezvoltare, într-un studiu sociologic realizat la Bucureşti. Sătenii sunt mândri de comuna lor, dar aşteaptă încă introducerea utilităţilor în întreaga comună.

Localnicii din Chinteni, cea mai dezvoltată comună din judeţ, potrivit unui studiu sociologic realizat la nivel naţional, resimt beneficiile vecinătăţii municipiului Cluj-Napoca şi se bucură de o relativă prosperitate, mulţumită şi vânzării de terenuri la preţuri care le-au permis să-şi modernizeze locuinţele.

În studiul realizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti şi Insitutul Naţional de Statistică, Chinteniul ocupă locul 12 la nivel naţional, fiind depăşit de comune lipite altor mari oraşe, precum Dumbrăviţa (Timişoara), Snagov, Corbeanca (Bucureşti ) sau Şelimbăr (Sibiu).

Comună cu strategie de dezvoltare

Renunind peste 2.700 de locuitori, comuna Chinteni cu cele opt sate a cunoscut o dezvoltare accelerată odată cu vânzările de terenuri pentru construirea de case, majoritatea celor care au ales să locuiască aici provenind din Cluj-Napoca, unde majoritatea şi lucrează. Potrivit consilierului juridic al Primăriei, Florin Chiţu, comuna are o strategie de dezvoltare realizată de o firmă de consultanţă, care urmăreşte dezvoltarea comunei până în 2014.

András Lorincz, în vârstă de 54 de ani, este referent superior fiscal la Primăria Chinteni, comună unde a locuit toată viaţa. Între 1995 şi 1999 a încercat să facă agricultură, însă a dat faliment. Spune că în comună a fost o explozie de tractoare pe vremea Caritas, care acum cam stau.

Se mulţumesc să vândă terenuri

„Nu prea îşi lucrează lumea terenurile, le merge bine din vânzarea de terenuri”, spune Lorincz. Preţurile au început să crească din 2000-2001, când Primăria „a pornit” moda construcţiilor prin concesionarea unor parcele pentru construcţia de case.

Băiatul lui András Lorincz are o spălătorie de maşini în comună, un lux foarte rar într-o comună din România care nu este situată pe un drum naţional sau european. „Lucrează el cu soţia şi câştigă mai bine decât făcea lucrând în Cluj”, spune Lorincz.

Se mută din Cluj

Ecaterina Lukács preferă să stea în Chinteni, deşi are o garsonieră în Cluj-Napoca. „M-am obşinuit aici pentru că e aer curat şi am şi grijă de fratele şi cumnata mea”, spune Ecaterina Lukács, în vârstă de 68 de ani. Au vândut un teren la marginea comunei, bani din care au amenajat casa şi au cumpărat un nou gard, care a fost 9.000 de lei. Ecaterina Lukács aşteaptă însă să fie finalizate lucrările de introducere a apei, gazului şi canalizării, aflate în lucru.

Alin Mic are 33 de ani şi îşi construieşte o casă în comuna Chinteni de câţiva ani, la care acum realizează finisările. „E o zonă liniştită şi terenul aici a fost foarte ieftin. Terenul de 700 de mp l-am cumpărat acum şase ani, cu 2.000 de euro”, spune Alin, care în prezent locuieşte în Cluj-Napoca. Tatăl lui Alin, Sabin Mic, în vârstă de 63 de ani, este de origine din comuna Bobâlna, cea mai puţin dezvoltată comună din judeţ, conform aceluiaşi studiu. „E diferenţă mare între cele două comune”, spune acesta.

Cum s-a făcut topul

Indicele dezvoltării comunelor a fost calculat prin indicatori cum ar fi numărul de autoturisme sau speranţa de viaţă la naştere. De asemenea, au fost luate în vedere veniturile şi cheltuielile ale bugetelor locale, infrastructura publică şi privată sau vârsta medie a populaţiei adulte.

Studiul „Dezvoltarea comunelor din România”, realizat de prof. univ. dr. Dumitru Sandu, prof. univ. dr. Vergil Voineagu şi dr. Filofteia Panduru, se vrea util pentru fundamentarea proiectelor de dezvoltare locală.

„Indicele dezvoltării comunei (IDC) măsoară gradul de dezvoltare pentru fiecare dintre comune în funcție de un set de 10 indicatori  , grupați pe patru dimensiuni referitoare la infrastructura de locuire, resursele financiare locale, starea de sănătate a populației, condiționată de vârstă, bunurile în gospodăriile populației semnificate de numărul de autoturisme la mia de locuitori”, se arată în studiu.

Citiţi în ediţia de mâine a ziarului Adevărul de Seară despre viaţa localnicilor din Bobâlna, polul sărăciei în judeţ.

CITEŞTE TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite