Chimia mesei de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de Crăciun va fi „tradusă“ în formule chimice
Masa de Crăciun va fi „tradusă“ în formule chimice

Cum se reflectă chimia în prepararea mesei festive de Crăciun sau cum poţi schia la tropice sunt câteva dintre problemele pe care le va explica Alexandra Csavdari,  conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Chimie, în cadru prelegerii  “Chimia de Crăciun”.

Prelegerea va avea loc în 15 decembrie 2011 la ora 15 la sediul Facultăţii de Chimie, sala 97. Masa de Crăciun este aşteptată de toţi cu mari emoţii în fiecare an, dar niciodată nu ne-am gândit că specialiştii de lângă noi, chimişti, ar putea-o privi cu alţi ochi. Ei vin cu o altă perspectivă asupra bunătăţilor pe care le punem pe masă şi ne explică cum se combină elementele chimice în diferitele bucate. Ultima prelegere a acestui an, cu tema “Chimia de Crăciun” prezentată de către conferenţiar universitar doctor inginer Alexandra Csavdari le arată celor dornici de cunoaştere cum se reflectă chimia atât în prepararea mesei festive cât şi în aromele delicateselor şi îşi pune problema dacă deschiderea unei butelii de şampanie este o chestiune de cultură sau mai degrabă de termodinamică. Alexandra Csavdari arată cât de simplu este sa schiezi la tropice şi de câtă maiestrie este nevoie pentru a realiza feeria curcubeului focurilor de artificii. De asemenea aflăm care element ne reflectă caracterul în zodiacul chimic şi înţelegem astfel că arta chimiei este cea care ne face zilele sărbătorilor de iarnă atât de frumoase şi deosebite. 

Prelegerea face parte dintr-o serie de conferinţe organizate de Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universitatii Babes-Bolyai în colaborare cu Societatea de Chimie din Romania, cu prilejul Anului Internaţional al Chimiei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite