Cluj: Cheile Turzii au mănăstire (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cheile Turzii au mănăstire (GALERIE FOTO)
Cluj: Cheile Turzii au mănăstire (GALERIE FOTO)

Astăzi a fost sărbătorit Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” Cheile Turzii, din satul Petreştii de Jos.

Sărbătoare mare în comuna Petreştii de Jos. Mănăstirea din localitate şi-a sărbătorit hramul, iar slujba oficiată de un sobor de preoţi l-a avut în frunte pe Prea Sfinţia Sa Timotei Lauran, Episcopul de Spania şi Portugalia a Bisericii Ortodoxe Române.

Circa 500 de localnici au participat la Sfânta Liturghie la la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” Cheile Turzii, pe frumoasele meleaguri din aproprierea rezervaţiei naturale.

Piatra de temelie a mănăstirii, aflată încă în construcţie, a fost pusă în 1997. Un an mai târziu, aici era ridicată prima clădire şi era sfinţit clopotul.

Pe jos, spre Cheile Turzii

Potrivit localnicilor, de aici se pot face mai multe trasee turistice, Cheile Turzii fiind la o distanţă de circa patru kilometri, iar cabana Buru la cinci kilometri. „Nu se pierd oamenii pentru că sunt semne peste tot, şi în pădure”, spune Ion Avram, un localnic în vârstă de 68 de ani din Petreştii de Sus.

„Noi ne adunăm de prin sate în fiecare duminică la slujbă şi la sărbători, ne pare bine că s-a făcut o mănăstire aici la noi. Dar sunt şi turişti în trecere către Cheile Turzii, dar nu mulţi”, mai supune localnicul.

Se construieşte un muzeu

Potrivit localnicilor, un nou corp de clădire din curtea mănăstirii, ce se află în construcţie, va deveni un muzeu creştin. La câţiva zeci de metri distanţă se află atelierul de icoane al mănăstirii. Acestea reprezintă cea mai importantă sursă de venit pentru Mănăstirea de la Cheile Turzii, ele fiind vândute la alte biserici, mănăstiri sau pe la târguri.

Musafirul de seamă de astăzi, P.S. Timotei Lauran, episcopul de Spania şi Portugalia, se cunoaşte de ani buni cu stareţul mănăstirii, Ieromonahul Teofil Popescu. Potrivit localnicilor, o casă ce se construieşte în spatele mănăştirii, jos la chilii, este destinată lui PS Vasile Someşanul, episcop vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului, atunci când acesta va vrea să se retragă aici.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite