Charterele de vacanţă, o afacere în picaj la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de austeritate anunţate de guvern au scăzut cu 90% numărul pachetelor turistice vândute la Cluj. Din cauza cererii scăzute pentru anumite destinaţii care până acum beneficiau de transport sezonier cu avionul, zborurile către acestea au fost fie anulate, fie comasate.

Dacă în alţi ani, de la Cluj se putea zbura, peste vară, spre Malta, anul acesta cursa nu a mai fost reluată, din lipsa de clienţi. Majoritatea destinaţiilor de vacanţă în regim charter au fost, totuşi, păstrate în oferta agenţiilor de turism clujene, însă, unele au fost comasate.

De exemplu, dacă anul trecut pentru destinaţiile de vacanţă din Grecia sau Tunisia se operau între trei şi patru zboruri pe săptămână, anul acesta clujenii vor putea zbura spre aceste destinaţii o singură dată pe săptămână.

„Pentru aceste destinaţii charterele au fost comasate prin cuplarea tour-operatorilor din cauza cererii mai modeste. Excepţie fac charterele spre Tunisia, care vor circula de trei pe săptămână, însă, doar în această lună. Ulterior devine prea cald şi cererea va fi mai mică”, a declarat Viorel Dreve, managerul agenţiei de turism Alina Tours.

Turcia, cea mai căutată destinaţie

Cele mai mari agenţii de turism din Cluj au curse charter către destinaţii turistice precum Turcia, Bulgaria, Grecia, Tunisia, Spania sau Egipt.

În timp ce cursele aeriene către Tunisia şi Egipt sunt operabile în tot timpul anului, cele către restul destinaţiilor funcţionează doar vara, atunci când agenţiile de turism au vândut pachete de vacanţă.

Cea mai cautată destinaţie în rândul clujenilor este anul acesta Antalya, fiind puse la dispoziţia clujenilor trei chartere săptămânal.

„Într-adevăr, cea mai căutată destinaţie, anul aceste este Turcia, Antalya, unde oferte de cinci stele de anul acesta sunt la 400-500 de euro de persoană, în timp ce anul trecut erau 750-800 de euro. Şi avionul spre Tunisia se umple cât de cât, iar cel către Varna, Bulgaria, merge chiar bine. Spre Grecia tot mai puţini români merg, deşi cred că scăderea este nejustificată”, a declarat Florin Crişan, managerul agenţiei Universal Turism din Cluj.

Măsurile de austeritate au accentuat criza

Potrivit lui Viorel Dreve, măsurile de austeritate anunţate de guvern au scăzut cu 90% numărul pachetelor turistice vândute la Cluj. Dacă acum o lună pentru o anumită destinaţie se contractau aproximativ 100 de pachete turistice, săptămâna aceasta au fost vândute doar zece.

Clujenii care îşi vor contracta vacanţele în regim „last minute” vor avea, însă, de beneficiat de pe urma acestor măsuri. „Ofertele last minute sunt mult mai ieftine anul acesta. Acestea sunt măsurile prin care încercăm să contracarăm această scădere drastică şi să umplem avioanele”, a conchis Dreve.

Dubai, destinaţie de lux

Deşi cererea pentru vacanţele în Dubai nu este una de masă, totuşi există, în continuare, din Cluj curse charter către această destinaţie. Doar că cei care merg în concediu în acest loc, vor face o escală la Bucureşti, de unde sunt luaţi alţi pasageri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite