Cezara Carteş îi învaţă pe clujeni să citească în autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezara Carteş adoră cititul
Cezara Carteş adoră cititul

Tânăra a iniţiat la Cluj proiectul „Lecturi Urbane”, în cadrul căruia un grup de adolescenţi şi studenţi citesc cărţi lunar, timp de două ore, pe autobuz. Totul a început anul trecut, în Bucureşti, unde zeci de tineri s-au pus pe citit în metrou.

Începând de anul acesta, clujenii se pun şi ei pe citit, însă în autobuz. Astfel a demarat în Cluj-Napoca proiectul „Lecturi Urbane”, care are scopul de a promova lectura în locurile publice şi în mijloacele de transport în comun. Tinerii au citit pentru prima dată cărţi pe autobuz vinerea trecută.

Iniţiatoarea proiectului pe plan local a fost Cezara Carteş, alături de Raluca Crişan. „Fiindcă mi-a plăcut foarte tare ideea, l-am contactat pe Adrian Ciubotaru, unul din iniţiatorii proiectului din Bucureşti, întrebându-l dacă se vor organiza şi în Cluj. Mi-a spus că dacă doresc, pot să organizez, fiindcă ei ne vor susţine cum vor putea în tot ceea ce vom face”, ne-a povestit Cezara.

Era privită ca o ciudată citind în autobuz

Studentă în ultimul an la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, la secţia Administraţie Publică, Cezara, alături de echipă, a primit repede sprijinul autorităţilor. „Raluca s-a ocupat de conceperea proiectului în formă scrisă şi tot ea a vorbit la Primărie şi cu directorul RATUC, care de altfel ne-a recomandat şi linia 24B ca fiind optimă pentru acţiunea noastră şi ne-a oferit şi acces gratuit pe timpul evenimentului.

„Totul a pornit de la ideea de a promova lectura şi în alte părţi decât locurile clasice, ca să spun aşa (acasă, stând la birou sau, mai comod, într-un fotoliu sau în pat)”, a spus Cezara.

„Eu citesc foarte mult, oricând am ocazia, iar acest eveniment se plia foarte bine pe dorinţa mea de a nu mai fi privită ca o ciudată de fiecare dată când în autobuz îmi scoteam cartea din geantă, sau când mergeam în câte o cafenea şi în loc să răsfoiesc un ziar/revistă preferam mai bine să citesc o carte”, ne-a povestit Cezara.

Citeşte orice i se pare interesant, de la „Memoriile unei gheişe”, de Arthur Golden, până la „Soţia călătorului în timp”, de Audrey Niffenegger sau „Maestrul şi Margareta”, de Mihail Bulgakov, una din cărţile sale preferate.

Tânăra, în vârstă de 22 de ani, a mai activat până acum ca voluntară în mai multe asociaţii şi organizaţii. „Un an şi jumătate în Studcard, trei luni la Fundaţia Comunitară Cluj, printr-un program de internship şi anul trecut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania”, a subliniat aceasta.

În ceea ce priveşte viitorul proiectului „Lecturi Urbane” la Cluj, Cezara şi-a propus să organizeze lunar câte o ediţie, următoarea urmând să aibă loc în luna aprilie. „A doua ediţie dorim să fie mai complexă decât prima, noutatea constând, în primul rând, în faptul că vom oferi călătorilor şi cărţi în momentul desfăşurării acţiunii, singura noastră rugăminte fiind ca după ce le termină de citit să le ofere şi ei, la rândul lor, altor călători”, a mai spus Cezara.

Cum aţi adunat persoane dornice să citească?
Am popularizat acţiunea în mediul online, fiind cel mai la îndemână şi fiindcă în acest fel au avut acces la mesajul de recrutare cât mai mulţi oameni. Concret, am postat mesajul pe reţelele sociale Facebook şi Twitter şi am scris şi câte un articol pe blogurile personale.

Câţi tineri aţi strâns la prima ediţie?
În primele trei zile după postarea anunţului pe internet aveam deja 20 de voluntari înscrişi, iar intr-o săptămână am reuşit să facem rost de toţi cei 30 de voluntari necesari, plus încă un număr de voluntari aflaţi pe lista de rezervă.

Ce-i place
„Îmi place să citesc, oricând şi oriunde, dar şi altruismul de care dau dovadă unii oameni”, a spus Cezara. Ea nu a uitat de ciocolată, care îi place de asemenea foarte mult.

Ce nu-i place
Cezarei îi displac indiferenţa şi nesimţirea unora din persoanele care o înconjoară. „Şi faptul că nu mai ştim aprecia ceea ce avem, chiar dacă sunt lucruri mărunte”, a adăugat tânăra.

Profil
S-a născut în 26 iulie 1988, la Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB
Studentă
Stare civilă: necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite