FOTO Cetăţeni maghiari reţinuţi de poliţişti după ce au montat o plăcuţă cu inscripţia „Kolozsvar“ la intrarea în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru bărbaţi din Miskolc, Ungaria, au fost reţinuţi în această dimineaţă, la ora 3.00, de poliţiştii clujeni, după ce au fost prinşi în timp ce montau o plăcuţă inscripţionată cu numele municipiului în limba maghiară, „Kolozsvar“, sub cea în limba română, la intrarea în municipiu, pa Calea Turzii.

Celor patru cetăţeni maghiari li s-au luat actele, li s-au luat amprentele şi au fost reţinuţi la sediul Secţiei 6 de Poliţie, fiind acuzaţi de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Bărbaţii erau însoţiţi de un copil de 10 ani şi de mama acestuia. Cei şase se întorceau de la Tăşnad, din concediu. „Noi nu suntem împotriva românilor. Am fost reţinuţi ca nişte criminali şi amprentaţi. Ni s-au luat actele şi nu ştim când o să ni se dea drumul. Nu am făcut nimic rău. Pentru noi, Cluj-Napoca nu înseamnă nimic, dar Kolozsvar (numele maghiar al Clujului - n.r.) înseamnă istorie. Voiam doar să ne pozăm cu plăcuţa, nu să o lăsăm acolo. O luam cu noi. De altfel, mai avem şi o plăcuţă cu denumirea în limba maghiară a oraşului Turda. În Ungaria nu ne-ar fi făcut nimeni nimic", a declarat Miklos Arpad, profesor de matematică-fizică, unul dintre cei implicaţi în incident.


image

Cei patru cetăţeni maghiari sunt în prezent cercetaţi de poliţişti. „Persoanele sunt cercetate de organele abilitate. La sediul Poliţiei a sosit şi un translator autorizat, astfel încât pot începe audierile", a afirmat comisarul-şef Radu Pop de la Secţia 6 de Poliţie a municipiului. Pe maşina cetăţenilor maghiari este lipit un abţibild cu harta Ungariei Mari, în care e prinsă şi Transilvania.

Reprezentanţii Consulatului General al Republicii Ungare susţin că nu cunosc prea multe detalii legate de cazul celor şase cetăţeni maghiari, dar că vor lua măsuri pe care legea le impune. „Nu ştiu mai multe decât ştie presa. Şi noi am aflat acum despre această problemă. Suntem în faza de cercetare“, a spus consulul Szilagyi Matyas.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite