Cesare Massarenti, profesorul care a revoluţionat tehnologia 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj, italianul le oferă studenţilor o „părticică“ din experienţa de o viaţă dedicată filmului.

Cesare Massarenti a ajuns pentru prima dată în Cluj în primăvara anului trecut. Nu a reuşit să simtă cu adevărat boemia oraşului de pe Someş, deoarece peste doar câteva zile s-a reîntors în Italia. Ulterior, după ce i s-a propus să predea pentru studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune, nu a ezitat şi a acceptat pe loc.

Acum, că s-a acomodat cu oraşul, spune despre Cluj că este curat, cu clădiri şi pieţe frumoase, dar şi oameni calzi. „Aici nu e ca în Milano unde toţi îţi întorc spatele. La oricine apelezi, te ajută. E şi foarte curat, ceea ce cred că ţine de cultura oamenilor de aici“, sunt câteva dintre impresiile profesorului în privinţa capitalei Ardealului.

În cadrul facultăţii, Cesare ţine cursuri de producţie pentru viitorii actori. Deşi este licenţiat în economie, profesorul şi-a dedicat întreaga viaţă filmului. A fost colaboratorul din Londra al Lucas Film, studioul celebrului producător George Lucas. Împreună cu echipa din Hollywood, a lucrat la primele animaţii 3D din istoria cinematografiei, a produs efecte speciale pentru Star Trek şi a fost unul dintre principalii militanţi pentru digitalizarea cinematografiei.

„Am dus la trecerea filmului către linia digitală prin faptul că am arătat ce trebuie făcut. Totuşi nu colaborarea cu Lucas Film a fost esenţială, ci faptul că am lucrat la realizarea mai multor videoclipuri pentru artişti celebri“, arată Cesare Massarenti. Printre trupele pentru care producătorul a creat videoclipuri se numără Jackson 5, Rolling Stones, dar şi Stevie Wonder

.
Despre studenţii din Cluj, profesorul are numai cuvinte de laudă. „Se situează la nivelul studenţilor de la Politecnico di Torino, care reprezintă cea mai bună instituţie de învăţământ din Italia, iar asta spune multe despre studenţii de aici. Nu pot compara studiile de aici cu cele de la Stanford (universitate la care e de asemenea profesor - n.r) pentru că acolo e cu totul altceva”, spune Cesare. Profesorul a dat şi un exemplu pentru a demonstra valoarea studenţilor din Cluj. „La o studentă, într-o lucrare de 60 de pagini scrise în engleză, am găsit doar 4 greşeli. Acest lucru este imposibil în Italia“. Massarenti spune că şi-ar dori să susţină cursuri la Cluj şi în viitorul an universitar, lucru care depinde de finanţarea pe care o va primi UBB Cluj.

Ce-i place

„Îmi place muzica. O consider parte din viaţa mea, mai ales că am cântat alături de artişti ca Anthony Braxton”, spune italianul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place prostia pentru că denotă incultura”, este de părere Massarenti. Îi displace şi faăptul că, deşi filmele româneşti sunt bune, ele nu aua şanse mari să prindă la public în faţa industriei de film de la Hollywood sau a celei franceze.

Întrebări şi răspunsuri:

Din rândul studenţilor, vedeţi viitori actori de succes?
România are un potenţial foarte mare, motiv pentru care această ţară a şi produs filme foarte bune. Problema constă însă în producţie. În afară de Japonia, China, Franţa şi SUA, alte ţări nu prea au şansă să se afirme, ceea ce reprezintă o „ucidere a culturilor“.

Cum se predă la Stanford?
Acolo e vorba de o predare în perspectivă. Nu se predă ce se întâmplă acum, ci ceea ce va urma în ştiinţă peste şase-opt ani.

NĂSCUT: 26.04.1941, Milano Italia
STUDII: Liceul Clasic din Milano, Facultatea de Economie a Universităţii din Milano, Universitatea Stanford
FAMILIE: căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite