Cercetători de prestigiu dezbat la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nume prestigioase din domeniul ştiinţei mecanismelor participă astăzi la Cluj la o conferinţă europeană. Aproximativ 100 de oameni de ştiinţă din 14 ţări europene dezbat în aceste zile în cadrul conferinţei EUCOMES 2010.

O parte dintre cercetători îşi vor prezenta realizările în cursul zilei de joi. Evenimentul se desfăşoară până în 18 septembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor

„Ediţia din acest an este o premieră la nivelul Europei de Est şi ne bucură că a fost ales Clujul pentru găzduirea acestui eveniment. 79 dintre participanţi îşi vor prezenta realizările în cadrul conferinţei. Printre acestea se numără realizări în domeniul biomecanicii, dar şi aparate de ultimă generaţie folosite în medicină, roboţi mici de câţiva milimetri sau diverse software-uri”, a explicat organizatorul evenimentului, prof. dr. Doina Pîslă, preşedintele EUCOMES 2010.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Construcţii de Maşini, prin Centrul CESTER - simulare şi testare roboţi  industriali, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

În cursul zilei de mâine va fi prezentat şi un robot chirurgical realizat de profesorul clujean Nicolae Plitea de la UTCN. „Este un robot paralel de chirurgie minim invazivă. Cu ajutorul lui, pacientul nu trebuie să fie tăiat în timpul operaţiei. Se fac doar trei orificii prin care se introduce o cameră de filmat şi braţele robotului”, explică Doina Pîslă. Robotul a fost realizat de clujeni în 2008 în colaborare cu cercetătorul german prof. Jurgen Hesselbach şi cu clinica Chirurgie 3 din Cluj.

Comitetul de organizare al Conferinţei EUCOMES 2010 a atras la acest eveniment un număr important de personalitǎţi marcante din domeniul ştiinţei mecanismelor, cu participanţi care provin din ţǎri precum Germania, Spania, Austria, Rusia, Italia, Franţa, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, SUA, Taiwan şi Turcia. Potrivit organizatorilor, unul dintre rolurile principale ale acestor conferinţe este închegarea unor colaborări între cercetătorii participanţi din întreaga lume. EUCOMES se organizează o dată la doi ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite