Cercetători cu 1.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 200 de persoane se pot înscrie, de astăzi, la concurs pentru a obţine burse post-doctorale finanţate cu 5 milioane de euro din bani de la UE. Proiectul a fost lansat, azi, de Academia Română, în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). Programul este primul de acest gen din Europa finanţat prin programul POS DRU.

Suma pusă în joc este de 5 milioane de euro, pentru o perioadă de trei ani, cât va dura derularea proiectului finaţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). Circa 200 de persoane se pot înscrie la competiţie. 

Cine sunt beneficiarii

Cercetătorii din domeniul ştiinţelor sociale care au obţinut, deja, titlul de doctor se vor putea înscrie în competiţia de proiecte. Fiecare cercetător care doreşte obţinerea unei burse post-doctorale va trebui să îşi prezinte tema de cercetare pe care doreşte să o abordeze. Dacă, în urma competiţiei, este declarat câştigător, cercetătorul va primi 4.200 de lei pe lună, circa 1000 de euro. Durata burselor variază între un an şi doi ani, iar şase luni din perioada finanţată va participa la stagii de pregătire la un institut de cercetare din străinătate. În acest sens, Academia Română are, deja parteneriate cu institute din Paris, Viena, Dresda şi Oldenburg.

Premieră în Europa

„Este o premieră în Europa, nu doar în România”, a declarat profesorul universitar doctor Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, cel care a făcut lansarea proiectului, la Cluj. Pe de altă parte, dacă bursierii post-doctorali sunt plătiţi aproape ca cei din vest, mentorii lor nu vor fi la fel de bine plătiţi. Aceştia vor primi echivalentul a 25 de euro pe lună. „Chiar dacă ar putea apărea frustrări că bursierul ia mai mulţi bani decât mentorul, partea bună este că mentorul va beneficia de mână de lucru foarte bine calificată, astfel că proiectele lui vor fi duse la bun sfârşit mult mai repede”, a declarat Luminiţa Silaghi-Dumitrescu, prorector al UBB.

Birocraţie fanariotă

Din cele 5 milioane de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, statul român trebuie să asigure o co-finanţare de 15%. Practic, Academia Română este coordonatorul proiectului, iar Universitatea Babeş-Bolyai este parteneră. „Birocraţia fanariotă de la Bucureşti este una stufoasă, dar sperăm că birocraţia de la Bruxelles, care este numai de jumătate de secol, o va educa pe cea de la noi”, a declarat profesorul de la UBB Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, cu privire la multele rapoarte şi evaluări pe care atât managerii de proiect, şi cercetătorii le vor avea de făcut, pentru a putea beneficia de bani. Astăzi a fost lansat şi Institutul de Ştiinţe Sociale, Ştiinţe Umane şi Moştenire Culturală, afiliat Academiei Române, în numele căruia Academia a şi câştigat proiectul european. Managerul de proiect este profesorul Nicolae Edroiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite