Centrul de Diagnostic şi Tratament va fi reorganizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Diagnostic şi Tratament (CDT) Cluj va fi integrat în activitatea clinică, prin reorganizarea sa, iar contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru noul profil medical urmează să fie semnat în cel mai scurt timp.

Planul de reorganizare a fost prezentat de directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Ioan Mureşan. Spitalul de Boli Infecţioase a preluat, în 2009, Centrul de Diagnostic şi Tratament şi a achitat, până la ora actuală, suma de 8 miliarde de lei din totalul de 12 miliarde de lei reprezentând datoriile către furnizori, acumulate de mai mulţi ani de CDT, ca urmare a subfinanţării unităţii medicale.

Restul datoriei, de 4 miliarde de lei, va fi achitat în acest an. Şi salariile restante din 2009, datorate celor 240 de angajaţi ai unităţii medicale, au fost achitate în luna decembrie a anului trecut, arată directorul Spitalului de Boli Infecţioase.

Un program de dotare modernă a unităţii medicale este în curs de derulare, până la ora actuală fiind achiziţionate două aparate de radiologie, cele utilizate anterior fiind complet depăşite moral. Potrivit directorului Ioan Mureşan, citat de Agerpres, noile aparate au costat peste 6 miliarde de lei, iar pentru lunile următoare sunt prevăzute fonduri pentru achiziţia unui ecograf şi a unui endoscop, ambele de ultimă generaţie. Costurile consultaţiilor acordate pacienţilor se vor modica, astfel încât CDT să îşi asigure sumele necesare propriei dezvoltări.

În 2009, personalul medical al CDT a protestat, spontan, de cinci ori, din cauza achitării parţiale sau neachitării salariilor cuvenite. Medicii din CDT aveau cele mai mici salarii din sistemul sanitar din Cluj-Napoca.

O mare parte din personalul unităţii sanitare a salutat depăşirea impasului legat de plata salariilor. În ceea ce priveşte preluarea de către Spitalul de Boli Infecţioase, unii dintre medici consideră că nu a fost soluţia cea mai potrivită, deşi autorităţile au motivat că acest spital a fost singurul în măsură să preia şi achite datoriile CDT.

În opinia medicului psihiatru Rozinoletta Mocan, ''CDT nu avea de ce să fie integrat în Spitalul de Boli Infecţioase'', de vreme ce cabinetele medicale ale unităţii erau profilate pe domeniile Medicină Internă, Cardiologie, Dermatologie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Reumatologie, Neurologie, Psihiatrie, Chirurgie, Ortopedie, Oftalmologie, O.R.L., Urologie, Obstetrică-Ginecologie, Balneologie, Psihologie, Planning Familial, Oncologie şi Stomatologie.

Pe de altă parte, în august 2009, un număr de 48 de medici ai CDT, din totalul celor 92, solicitaseră Direcţiei de Sănătate Publică să preia cabinetele medicale în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent, 16 medici îşi menţin cererile pentru preluarea cabinetelor. Cei mai mulţi dintre medici consideră că li se pun piedici ca să renunţe la proiectele lor. Ei spun că se convenise ca etajul al doilea al clădirii să fie ocupat de cabinetele medicale, dar ulterior soluţia a fost infirmată, pentru că spaţiile acestui etaj fac parte din laboratoarele de analize.

Prefectul Florin Stamatian precizase, în iulie 2009, că „fiecare medic îşi va prelua cabinetul şi va oferi servicii medicale către populaţie în baza unui contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Modalitatea de preluare va fi prin comodat, sau prin vânzare“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite