Centrul Clujului, în topul chiriilor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străzile Memorandumului, Napoca şi Bulevardul Eroilor plasează oraşul pe locul doi în ţară, după Bucureşti, în ceea ce priveşte chiriile spaţiilor comerciale. Consultanţii imobiliari susţin că plasarea Clujulul în topul chiriilor, în studiului realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, se datorează băncilor şi magazinelor secondhand.

Studiul anual realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, privind costul chiriilor la spaţiile comerciale din 59 de ţări, plasează Clujul pe locul doi în România, după Bucureşti. Potrivit raportului, străzile Napoca, Memorandumului şi Bulevardul Eroilor se situează pe locul trei, în topul celor mai scumpe artere din ţară. Chiria lunară pentru un metru pătrat de spaţiu comercial în aceste locaţii este, potrivit raportului, de 38 euro, în timp ce pentru o perioadă de un an, calculată până în luna iunie 2010, valoarea chiriei pentru un metru pătrat a fost de 456 de euro.

Prima şi a doua poziţie în topul celor mai scumpe artere din ţară sunt ocupate de Bulevardul Magheru şi Calea Victoriei din Bucureşti, unde chiria lunară pentru un metru pătrat este de 65 de euro, în timp ce pentru un an, tariful de închiriat este de 780 euro/mp.

Scăderi de 24%

Acelaşi studiu mai relevă faptul că faţă de anul trecut, în prezent chiria pe principalele artere din Cluj a scăzut cu aproximativ 24%, cea mai mare scădere, după Constanţa, unde preţul a fost redus cu 25%. Cu toate acestea, Clujul a rămas să ocupe poziţia a doua în clasamentul pe ţară privind preţul chiriilor în zona centrală, acesta fiind urmat de Timişoara, unde chiria anuală este de 420/mp, respective Braşov şi Constanţa cu 360 de euro/mp.

Comparativ cu alte cele mai scumpe locaţii de retail din lume, Bulevardul Eroilor şi străzile Memorandumului şi Napoca sunt comparabile la valoare cu Ben Yehuda din Ierusalim,  Dizengoff Street din Tel Aviv şi Lyngby din Copenhaga, respectiv depăşesc la preţul chiriilor spaţiile comerciale similar din Sussex Drive, San Diego (SUA) sau Avenue Cabildo din Buenos Aires.

Preţul chiriilor menţinut de proprietari

Doru Lupeanu, consultant de afaceri din cadrul firmei Fix Up Marketing, este de părere că preţul ridicat al chiriilor în zona centrală este menţinut artificial de proprietarii de spaţii comerciale. „Sunt proprietari care preferă să ţină goale aceste spaţii, decât să reducă preţul. Nu se gândesc că o lună cu spaţiul gol înseamnă pierderea unei chirii, dar probabil că nu sunt suficient de <<disperaţi>> să le închirieze la preţuri mai mici“, apreciază specialistul.

image

Bulevardul Eroilor. FOTO: Lorand Vakarcs

Lupeanu mai e de părere că media de 456 euro/mp/an e menţinută de băncile care au deschise sucursale în zona centrală a oraşului, dar şi de numeroasele magazine de haine second-hand. „Probabil că băncile susţin valoarea acestor chirii. Magazinele de haine de firmă sau de lux s-au retras din cauza celor două mall-uri, lăsând locul magazinelor de haine second-hand care au rulaje mari şi îşi permit să plătească. În general, în oraşele vestice centrul oraşului este ocupat de brand-urile luxoase“, mai susţine acesta. Doru Lupeanu consideră că studiul poate fi irelevant atâta timp cât plaja de chirii e foarte largă.

„Indicator de dezvoltare al magazinelor stradale“

De cealaltă parte, Doiniţa Ilie, director de marketing al Cushman&Wakefield, susţine că studiul reprezintăun indicator de dezvoltare al magazinelor stradale din întreaga lume. „Retailerii internaţionali sunt foarte interesaţi de poziţionarea ţărilor, una faţă de cealaltă. Firmele de retail sunt interesate de ce se întâmplă în România, iar posibilitatea ca noi să le oferim aceste date şi să arătăm că existăm, contează“, a menţionat Ilie.

47 este poziţia ocupată de Bulevardul Magheru din Capitală în topul mondial al celor mai scumpe artere

Top 10 cele mai scumpe străzi din lume

5th Avenue New York (USA) – 18.454 euro/mp/an

Causeway Bay Hong Kong (CH) – 14.620 euro/mp/an

Central Hong Kong (CH) – 13.131 euro/mp/an

East 57th Street New York (USA) – 8.788 euro/mp/an

Tsim Sha Tsui Hong Kong (CH) – 8.122 euro/mp/an

Ginza Tokyo (JP) – 7.711 euro/mp/an

New Bond Street Londra (GBR) – 7.345 euro/mp/an

Madison Avenue New York (USA) – 7.303 euro/mp/an

Omotesando Tokyo (JP) – 7.040 euro/mp/an

Avenue des Champs Elysées Paris (FR) – 6.965 euro/mp/an

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite